Ponedjeljak, 04.03.2024.
FOTO: AA

Zdravstveni radnici u HNK ne odustaju: Najavljeni i radikalniji koraci u štrajku

Članovi Sindikata zdravstvenih radnika Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) i Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar (SKB) ponovo su izašli na ulice, tražeći od Vlade ovog kantona potpisivanje novog Kolektivnog ugovora.

Već skoro mjesec (uz malu pauzu zbog odluke Suda) zdravstveni radnici su u generalnom štrajku, a kompletnu javnost u Hercegovini brine to što razgovori na relaciji sindikati - Vlada još nisu započeli.

Iz Sindikata su obznanili da su pismenim putem pozvali premijera Nevenka Hercega, kao i ministra zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK Gorana Opsenicu da se ispred zgrade Vlade obrate okupljenima danas. Pred Vladu su pozvani i pacijenti, i to na zajednički pokušaj "istjerivanja vladajućih iz udobnih fotelja u kojima sjede".

Današnja šetnja bila je najglasnija i najmasovnija dosada, a pred zgradom Vlade na kraju je održana konferencija za medije, na kojoj je predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a Dalibor Vuković zahvalio svim učesnicima na dolasku i solidarnosti.

- Pozdravljam veličanstveni skup zdravstvenih radnika koji su došli iz daleka, iz cijele BiH, od Konjica, Jablanice, Prozor-Rame, Mostara, Čapljine i Stoca. To govori o našem jedinstvu i jedinstvu svih zdravstvenih radnika u Kantonu. Poručujemo premijeru Hercegu, Vladi i ministru Opsenici da je došlo vrijeme da se pristupi potpisivanju novog Kolektivnog ugovora - kazao je Vuković.

O narednim koracima koje će sindikati poduzeti nije želio konkretno, navodeći tek da se mogu očekivati radikalnije mjere od onih koje su dosad primjenjivane.

- Imamo ogromne probleme. Ljudi su bez zdravstvene zaštite, gori pred nogama svima, svi smo pred zidom, a vjerujem da je i Vlada HNK shvatila da mora poduzeti korake, posebno nakon odluke Općinskog suda Mostar da rješenje o privremenoj zabrani štrajka stavi van snage - dodao je, navodeći i kako su sindikalisti dobili signale da bi mogli biti pozvani u Vladu, ali da je šetnja upriličena iz predostrožnosti.

Nedavno su iz ovih sindikata apelovali i na ljekare da u ovom vremenu budu solidarni sa svojim saradnicima, uz tvrdnje da dio ljekara u HNK ne poštuje medicinske radnike, niti podržava njihovu borba za ostvarenje prava.

Vlada je jučer saopštenjem na zvaničnoj stranici pozvala Nezavisni sindikat zaposlenika Sveučilišne kliničke bolnice Mostar na početak postupka pregovaranja.

Tvrde da su, nakon što su se stekli zakonski uvjeti, još u septembru prošle godine na prijedlog Ministarstva zdravstva jednoglasno Sindikatu ponudili zaključenje Kolektivnog ugovora s identičnim materijalnim i nematerijalnim pravima i obavezama definisanim trogodišnjim Kolektivnim ugovorom doktora medicine i stomatologije. Podrazumijevalo je to, naveli su, i povećanje koeficijenata složenosti zanimanja u istom rasponu postotaka za koje su povećani i koeficijenti složenosti zanimanja u Kolektivnom ugovoru doktora iz 2018. godine.

- Budući da Sindikat nije prihvatio prijedlog, Vlada je na prijedlog resornog Ministarstva donijela jednoglasnu odluku o pokretanju postupka pregovaranja za zaključenje granskog Kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika iz oblasti zdravstva, a njen sastavni dio je protokol o vođenju s ciljem zaključenja Kolektivnog ugovora. Na ponuđeni protokol dostavljen 11. decembra 2020, Sindikat se nije očitovao zbog čega je nemoguće na zakonit način otpočeti postupak pregovaranja o Kolektivnom ugovoru. Čudi nas da se umjesto očitovanja i potpisivanja protokola te sjedanja za stol, Sindikat odlučuje na protestne šetnje. Poštujući njihovu odluku, naglašavamo da je pregovarački tim već danas spreman potpisati protokol i početi postupak pregovaranja u vjeri da korektan dijalog i iskreno socijalno partnerstvo nemaju alternativu - poručili su iz Vlade HNK.
 

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh