open-navfaktor-logo
search
Krizni štab KS
Zdravstveni sistem funkcioniše u punom kapacitetu, ali otežano
Sistem funkcioniše u svom punom kapacitetu pod otežanim uvjetima, ali zdravstveni sistem je odgovorio svim izaazovima, istaknuto je na press konferenciji Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kaantona Sarajevo.
10.08.2020. u 14:16
get url
text

Krizom upravlja Krizni štab i Vlada KS, rekao je Kemal Beganović, član Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

- Privremeni izolatorij za prijem pacijenata u Studentskom centru na Bjelavama spreman je da primi prve pacijente. Izolatorij ima do 100 mjesta, pet odjela po 20 pacijenata. O jednom odjelu će brinuti tim koji je sastavljen od jednog ljekara specijaliste i dvije medicinske sestre. Angažirano će biti osoblje iz javnih ustanova, a po potrebi i iz privatnih - rekao je Beganović.

Izet Smajić, inspektor KUIP-a, na press konferenciji Kriznog štaba Kantona Sarajevo kazao je da se kontroliše provođenje naredbi.

- Svakodnevno radi 15 do 20 inspektora koji izvrše stotinjak inspekcijskih nadzora u noćnim satima i u vrijeme vikenda. U slučaju da neko ne poštuje rješnja, službenici MUP-a KS dostavljaju izvještaje inspekcijama, a do sada su pokrenuta 23 postupka protiv osoba koje su prekršile ove odredbe. Prekršajni nalozi izdati su u iznosu od 190 hiljada maraka – rekao je Smajić.

Draško Jeličić, ministar privrede KS, na press konferenciji je kazao da je nakon usvojenog rebalansa budžeta izvršena uplata dijela plaća za april i maj, a isplata zavisi od brzine banaka.

- Liste koje su objavljene na web stranici ministarstva, to su liste svih privrednika koji su zadovoljili sve uvjete, ali i onih koji nisu zadovoljili uvjete. Svako ko misli da je oštećen u nekoj stavci, ima pravo da reaguje. Do sada je stigla 141 primjedba. Najviše plaća isplaćeno je u proizvodnim djelatnostima, uslužnim, saobaraćaju, trgovini i turizmu - kazao je Jeličić.

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić će ostati u bolnici još dan ili dva zbog daljnjih pretraga, a kako su kazali na press konferenciji, ne prima nikakvu terapiju i osjeća se dobro.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.