- S jedne strane je to "non paper" dokumenti iz nekih centara u inostranstvu, na koje su se s druge strane nadovezale aktivnosti secesionističkih krugova iz entiteta Republike Srpske na tzv. "mirnom razdruživanju" Bosne i Hercegovine. Pozivamo sve patriotske snage, sve probosanske političke i društvene organizacije i sve građane da se zajednički suprotstavimo takvim i sličnim pokušajima ugrožavanja države Bosne i Hercegovine i njene suverenosti - kazali su u saopćenju.

Naglašavaju da pružaju punu podršku izabranim predstavnicima probosanskih političkih stranaka u institucijama države, posebno u njihovim nastojanjima da se suprotstave "secesionističkim težnjama Milorada Dodika i drugih retrogradnih snaga u Bosni i Hercegovini".

Od visokog predstavnika i međunarodne zajednice traže da se konačno sankcionišu svi oni koji na razne načine rade na destabilizaciji BiH i da zaustave slične projekte iz određenih krugova u inostranstvu.

- Svima koji rade na destabiliziaciji BiH, kao predstavnici saveza i udruženja boraca Patriotske lige, Zelenih beretki i organizatora otpora, koji baštine tradicije naše pravedne odbrambeno oslobodilačke borbe kojom je očuvana država BiH, poručujemo da budno pratimo sve naprijed navedene aktivnosti i da ćemo u slučaju potrebe imati spreman odgovor.

Nećemo dozvoliti nikakve pokušaje ugrožavanja države, posebno zbog velikih žrtava u borbi za očuvanju BiH u toku agresije 1992-1995 - saopćeno je iz Saveza udruženja boraca Patriotska liga BiH i Udruženja boraca Bosnae Zelene beretke Sarajevo.