open-navfaktor-logo
search
Riješena nedoumica
Zgrada Vječna vatra nadležnost je Grada Sarajeva, ugovorom sa Delegacijom EU-a obavezali su se pribaviti dozvole za radove
Reakcije na postavljanje bijelih prozora na zgradi poznatoj kao Vječna vatra u Sarajevu nametnulo je pitanje i ostavilo nedoumicu u čijoj nadležnosti je ova zgrada, koja je između ostalog i nacionalni spomenik, te ko je odobrio radove kojima se mijenja izgled zgrade.
20.01.2023. u 14:18
get url
text

Bijele prozore, koji se ne uklapaju u cjelokupan izgled zgrade, tačnije nisu u skladu sa onim kako je ta zgrada projektovana i prvobitno izgledala, postavila je Delegacija EU-a koja je 2020. godine od Grada Sarajeva uzela pod zakup poslovne prostorije u prizemlju zgrade Vječne vatre.

Ovaj ugovor o zakupu tada su potpisali ambasador Johan Sattler u ime Delegacije EU-a te tadašnji gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka. Ugovor je potpisan na period od 20 godina sa mogućnošću njegovog produženja.

Ugovor nije raskinut dolaskom nove gradonačelnice i novog Gradskog vijeća. 

Prethodno je Gradsko vijeće Sarajeva dalo saglasnost na takav ugovor i ovlastilo gradonačelnika da ga zaključi.

Međutim, iako ugovor između Grada Sarajeva i Delegacije EU-a nije raskinut, a na čelu Gradske uprave je sada Benjamina Karić, ona je komentarišući mnogobrojne negativne reakcije javnosti na nove prozore kazala da "Grad Sarajevo nije vlasnik zgrade, nije nadležan ni za rekonstrukciju ni za mijenjanje stolarije i prozora niti je mogao dati dozvolu ili saglasnost te da je vlasnik zgrade Federacija BiH", prenijeli su mediji. 

Vlada FBiH je 2019. godine ovu zgradu, koja je uknjižena na Službu za zajedničke poslove organa i tijela FBiH, dala na korištenje Gradu Sarajevo. Ugovor između Vlade FBiH i Grada Sarajevo i dalje je na snazi.

U mišljenju Pravobranilaštva Grada Sarajeva na zaključivanje ugovora između Grada i Delegacije EU-a se navodi da je Grad Sarajevo ovlašten raspolagati sa pravom korištenja zgrade.  

U samom ugovoru između Delegacije Evropske unije i Grada Sarajeva navedeno je da Grad Sarajevo ovlaštan raspolagati zgradom, tačnije da ju je Vlada FBiH dala na raspolaganje Gradu.

 

 

 

U Ugovoru o zakupu poslovnog prostora između Delegacije EU-a i Grada Sarajeva članom 6. koji se odnosi na radove adaptacije i sigurnost prostora, jasno se navodi da "Grad Sarajevo osigurava podršku Delegaciji EU-a u pribavljanju svih dozvola i druge dokumentacije potrebne za izvođenje radova na adaptaciji i opremanju prostorija". 

To bi trebalo značiti da je Grad Sarajevo trebao pribaviti sve dozvole potrebne za promjenu vanjske stolarije svom zakupcu, tj. Djelegaciji EU-a jer odgovornost za zgradu jedino ima Gradska uprava Grada Sarajeva. 

S obzirom na to da su iz Delegacije EU-a pojasnili da su planove izmjene vanjske stolarije odobrile nadležne vlasti na nivou Federacije i Kantona Sarajevo uz puno poštovanje jedinstvene kulturne baštine Sarajeva, očigledno je da ni oni, kao ni gradonačalenica nisu iščitali ugovor potpisan prije dvije godine, tačnije da od institucija koje jesu nadležne nisu dobili odgovarajuće dozvole. Imajući u vidu da se radi o zgradi koja je nacionalni spomenik, dozvole nisu dobijene od nadležne institucije, a to je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. 

Za radove na ovoj zgradi je bilo potrebno pribaviti dozvole na bazi glavnog, izvedbenog projekta. Navodno su se za ove radove obratili Zavodu za zaštitu kulturno-historijskih spomenika FBiH. Međutim, prema riječima Faruka Kapidžića, člana Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, Zavod je mogao dati samo mišljenje, ne i dozvolu. 

VEZANI TEKST - Oglasili se iz EU-a: Bijeli prozori na zgradi Vječna vatra su drveni, planove su odobrile vlasti Federacije i KS

- Radi se o tome što su oni, kad smo mi reagovali, rekli da su dobili papir od Zavoda za zaštitu kulturno-historijskih spomenika FBiH. Federalni zavod za zaštitu je mogao dati samo mišljenje i oni su dali mišljenje na jedan projekat, da je to tehničko održavanje itd., a radili su po drugom projektu, a postoji i treći projekat. I oni su tu, kad su radili, pokazali taj papir Federalnoj inspekciji, Federalna inspekcija rekla - OK, ali mi smo im rekli da izmjena otvora, odnosno prozora, nisu tehničko održavanje. Oni su se zatvorili i radili, rušili Bog zna šta, radili bez odobrenja, a sad su prozore stavili, a da za to nemaju odobrenje, to nije tehničko održavanje. Što znači da je sada to problem. Sad ćemo mi inspekciju obavijestiti pa ćemo vidjeti na šta će to izaći. Pogotovo iz razloga što ono nije ni po njihovom videoprojektu, oni prozori su trebali biti tamni. 

Što se tiče Komisije za nacionalne spomenike, otvori nisu tehničko održavanje, a to što ne možemo unutra ustanoviti da li su još nešto radili, što nije tehničko održavanje, a mi znamo da jesu, to je drugi problem. Vidjet ćemo hoće li Federalna inspekcija uopće htjeti da izađe na teren i obustavi to - rekao nam je Kapidžić. 

U međuvremenu, prema nezvaničnim informacijama Faktora, Grad Sarajevo je zatražio od Vlade FBiH raskid sporazuma prema kojem je Vlada dala Gradu pravo na korištenje zgrade. Zatražili su to nakon što je javnost obaviještena o radovima ili preciznije nakon što su se pojavili problemi o kojima je javnost obaviještena. 

Ugovor o zakupu poslovnog prostora između Delegacije EU i Grada Sarajeva - Europe House
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.