- Prva aktivnost koja nam slijedi je usvajanje budžeta grada za 2023. godinu, kojim će biti definirani prioriteti i pravci razvoja Tuzle. Siguran sam da će svi moji saradnici i gradski vijećnici uzeti učešće da bi taj budžet napravili što kvalitenijim, da bi u njega ugradili što više zahtjeva građana - rekao je Lugavić nakon imenovanja.

VEZANI TEKST - Tuzlu očekuju vanredni izbori: Za sada dva kandidata za gradonačelnika , šta će odlučiti SDA, DF, SD...

Zijad Lugavić je rođen je u Tuzli, 15. oktobra 1973. godine, gdje je završio osnovno i srednje obrazovanje. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2000. godine. Nakon završenih postdiplomskih studija, magistrirao je 2014. godine, a zvanje doktora društvenih nauka iz područja ekonomije, stekao na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Tuzli 2020. godine. Bio je pripadnik Armije Republike Bosne i Hercegovine od aprila 1993. do decembra 1995. godine. Sin je čuvenog tuzlanskog imama i efendije, rahmetli Muhameda Lugavića.

Na dužnost dolazi s pozicije pomoćnika gradonačelnika Tuzle za ekonomski razvoj, poduzetništvo i poljoprivredu.

Na funkciji vršioca dužnosti Lugavić ostaje najduže tri mjeseca, koliko iznosi rok za organiziranje vanrednih izbora, koji teče od 1. decembra kada je Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine donijela odluku o prestanku mandata Jasmina Imamovića.

Na pitanje da li će biti kandidat na vanrednim izborima za gradonačelnika Tuzle, Lugavić je rekao "da je to pitanje preuranjeno".