open-navfaktor-logo
search
Pominjao i Hitlera
Zlatni Šveđanin žestoko kritikovao Kinu zbog genocida nad muslimanima Ujgurima
Šveđanin Nils van der Poel osvojio je dvije zlatne medalje u brzom klizanju (5.000 i 10.000 metara) na Zimksim olimpijskim igrama u Pekingu.
17.02.2022. u 10:49
get url
text

Iako je iskustvo iz Kine opisao kao "veoma lijepo", u razgovoru za SportBladet poručio je kako "krajnje neodgovorno OI dati zemlji koja krši ljudska prava tako grubo kao što to čini kineski režim".

Aludirao je izvještaj koji je Amnesty International, vodeća organizacija za ljudska prava, objavio u junu 2021. godine i u kojem je optužio kineske zvaničnike da su počinili "zločine protiv čovječnosti" (vjeruju da je Kina uhapsila i zlostavljala više od milion muslimana Ujgura).

- Stvarno mislim da je strašno, ali mislim da ne bih trebao previše govoriti o tome, jer još uvijek imamo tim u Kini - rekao je van der Poel, a prenosi Eurosport, dodavši:

- Olimpijada je fantastičan sportski događaj u kojem ujedinjujete svijet i susreću se razne nacije i kulture. Mislim da je krajnje neodgovorno dati ga zemlji koja tako očito krši ljudska prava kao što to čini kineski režim - kazao je Šveđanin.

Povukao je paralelu i pomenuo da je Hitler radio iste stvari prije invazije na Poljsku (1936. godine održane u Berlinu, a otvorio ih je upravo Hitler).

Dodao je kako u Olimpijskom selu nije bilo rasprave o takvim stvarima, dodavši kako je većina sportista bila fokusirana na svoje pokušaje da osvoje medalju, a ne na geopolitiku i svjetsku politiku.

- Olimpijsko selo je bilo veoma lijepo. Kinezi, koje sam upoznao, bili su apsolutno nevjerovatni. Imao sam veoma lijepo iskustvo iza kulisa - kazao je Nils van der Poel.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.