open-navfaktor-logo
search
Kvalifikacije za EURO
Zmajevi izgubili u Bratislavi: Očajno prvo poluvrijeme za poraz od Slovačke
Fudbalska A reprezentacija Bosne i Hercegovine doživjela je poraz u meču 2. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine.
26.03.2023. u 22:36
get url
text

Zmajevi su izgubili na gostovanju kod Slovačke u Bratislavi sa 0:2, a bodova nas je koštalo očajno prvo poluvrijeme.

Selektor Faruk Hadžibegić na teren je poslao istih 11 fudbalera koji su počeli i meč protiv Islanda, kojeg smo u Zenici savladali sa 3:0. Kao i na Bilinom polju posjed lopte smo prepustili protivniku i tražili priliku da iz prekida ili kontre ugrozimo rivala. Ali, to večeras nije funkcionisalo.  

Početno ispitivanje snaga trajalo je nešto više od 12 minuta, a tada je kapitulirala odbrana Zmajeva. Domaći su poveli praktično iz ničega. Slovaci su kratko kombinovali nakon prekršaja na 30-ak metara, Mak je povukao loptu, Demirović nije izašao u blok, a napadač Sydneyja to koristi i udarcem van šesnaesterca matira Šehića.

Slovaci su zaprijetili i nakon pola sata igre. Presjekli su jedan naš napad na sredini terena, ali Polievka u završnici nije dobro zahvatio loptu.

Osam minuta kasnije ponovo su domaći izradili našu zadnju liniju, ali je Kucka u padu slabo šutirao, pa Šehić spašava bh. tim. No, spasa nam nije bilo samo nekoliko sekundi kasnije.

Zadnja linija je opet spavala, Saničanin i Miličević su bili samo nijemi posmatrači, a Haraslin je iskosa sa lijeve strane pogodio suprotni ugao Šehićevog gola.

Koliko smo izgledalo nemoćno u prvom dijelu potvrđuje situacija iz 43. minute, kada je dezorjentisani Miličević zamalo matirao Šehića, ali je naš golman u posljednjem trenutku spasio naš gol i loptu izbio u korner.

Zmajevi su počeli igrati tek na otvaranju drugog dijela, kada je šutirao Prevljak, ali je odbranio golman Slovaka. U 52. minuti izblokiran je Demirovićev udarac.

Nastavio je bh. tim sa priotiskom, a onda su u dva navrata odgovorili i Slovaci, no na našu sreću Haraslin i Duda nisu bili precizni.

Hadžibegić je nakon sat igre na teren poslao i Džeku. Nekoliko minuta kasnije imali smo stopostonu priliku.

Dedić je ubacio sa desne strane, a Demirović sa pet metara glavom šutirao pored gola. Slovaci su do trćeg gola mogli u 73. minuti, ali je Šehić ukrotio "projektil" kojeg je "ispalio" Pekarik. 

Suslov se obrukao u 76. minuti kada je promašio prazan gol, ali to nismo uspjeli kazniti minut kasnije, kada je odbrana Slovačke presjekla pas Stevanovića prema Džeki. 

Do kraja meča nismo uspjeli opasnije zaprijetiti domaćem timu, te smo upropastili priliku da prvi put u historiji na startu kvalifikacija upišemo dvije pobjede. 

{$galerijaFotografija}

Zmajevi će kvalifikacije za EURO nastaviti 17. juna gostovanjem u Portugalu, a tri dana kasnije ugostit ćemo Luksemburg.

Slovačka - BiH, Bratislava 26.03.2023.
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.