open-navfaktor-logo
search
Lov na stotu pobjedu
Zmajevi s Islandom prvi put u historiji, na čekanju ostaju tri evropska tima, jedan okršaj ne dozvoljava UEFA
Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine naredne sedmice kreće u borbu za plasman na Evropsko prvenstvo koje 2024. godine organizira Njemačka.
16.03.2023. u 18:54
get url
text

U četvrtak (20.45 sati) na stadionu Bilino polje u Zenici gostuje reprezentacija Islanda.

Bit će to prvi okršaj BiH i Islanda u historiji, a Islanđani su jedna od rijetkih selekcija s kojima Zmajevi nikada ranije nisu odmjerili snage.

Poslije Islanda će na čekanju ostati još tri članice UEFA-e - Engleska, Kosovo i Rusija.

Utakmice BiH i Kosova su političko pitanje i UEFA tokom žrijebanja ne dozvoljava da dva nacionalna tima budu u istoj grupi. Podsjetimo da BiH zbog protivljena političara i stranaka iz entiteta RS još nije priznala Kosovo kao nezavisnu državu. FIFA je priznala Kosovo 2014. godine, a od maja 2016. je i član UEFA-e.

Dvoboj s Rusijom je dogovoren i trebao se igrati krajem prošle godine, ali je pod pritiskom javnosti zbog ruske agresije na Ukrajinu na kraju i otkazan. Rusija odlukom UEFA-e neće imati priliku da se bori za plasman na EURO.

Interesantno je i to da nikada u historiji BiH i Engleska nisu igrale zvanični meč.

Od 20. novembra 1995. godine do danas selekcija BiH je odigrala 251 utakmicu s ukupno 75 selekcija. Od toga je 169 susreta bilo zvaničnih, a 82 prijateljska. BiH je slavila 99 puta i protiv Islanda će loviti jubilarnu 100. pobjedu. Bh. tim je 95 puta teren napuštao pognute glave, a 57 mečeva okončano je neriješenim ishodom. Fudbaleri BiH imaju pozitivnu gol-razliku sa 365 postignutih i 339 primljenih pogodaka.

Najveći uspjeh u historiji bh. fudbala je plasman na Svjetsko prvenstvo u Brazil 2014. godine. Evropsko prvenstvo BiH nikada nije igrala.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.