open-navfaktor-logo
search
Ugrožavate domovinu
Zornić: Nećemo šmitizaciju BiH, n-torka i zapadne diplomate neka ne testiraju naše strpljenje!
Azra Zornić, članica Kruga 99, jedna od apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu na današnjem protestnom skupu ispred OHR-a kazala je kako su se građani danas okupili kako bi izrazili neprihvatanje šmitizacije Bosne i Hercegovine.
31.03.2023. u 14:43
get url
text
get url
text

Kazala je da susjedne države, Srbije, a posebno Hrvatska uz podršku SAD-a i desničarske Evrope su instrumentalizirale OHR i preko njega nam uvode aparthejd.

- Pritom, neki političari koji su dobili glasove ovih građana, među kojima su neki i danas ovdje prisutni, su izdali povjerenje tih građana i dali podršku visokom predstavniku da secesionistički, nacistički i segracijski, samovoljno mijenja naš najviši pravni akt - Ustav i to samo jednog entiteta, Federacije BiH - kazala je Zornić.
Na spominjanje domaćih političara iz mase su se čuli povici: "Uaaaaaa".

- Takvo silovanje pravnog sistema jedne evropske države sa 1.000- godišnjom tradicijom je nedopustivo i u najnerazvijenijim zemljama trećeg svijeta - poručila je Zornić.

Poručila je da Bosni i Hercegovini treba izmjena Ustava u skladu sa presudom Evropskog suda u slučaju Zornić.

- Sve što se dešavalo od oktobra do danas samo dokazuje da smo bili u pravu kad smo upozoravali na vrijeme da politike dijela međunarodne zajednice idu u smjeru produbljivanja diskriminacije i aparthejda. Šta zahtijevamo? Zahtijevamo energično da zlonamjerni međunarodni političari i diplomate odmah prestanu sa miješanjem u društveno - politički život naše zemlje. Od patriotski orijentisanih političara zahtijevamo bezuvjetno ispunjavanje 14 ključnih prioriteta kako bi BiH mogla ispuniti uvjete za otvaranje pregovora za članstvo u Evropsku uniju. Među tim prioritetima je uvrštena i implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava, prvenstveno presuda u slučaju Zornić, kojom se nalažu jednaka prva svih građana na cijeloj teritoriji BiH, odnosno princip jedan čovjek - jedan glas - kazala je Zornić.

Iz mase su se na spominjanje predstavnika međunarodne zajednice ponovo čuli povici: "Lopovi, lopovi, lopovi!"

Zornić je potom uputila poruku zapadnim diplomatama.

- Nemojte testirati naše strpljenje preko nesposobnog diplomate koji svojim grešakama zemlju vodi u nestanak, posaljite nam sposobnog i objektivnog, umjesto sadašnjeg HDZ-ovog dobitnika nagrade "Ante Starčevića".

Zatim je uputila i poruku "n-torci":

- Nemojte testirati naše strpljenje borbom za vaše fotelje, jer time ugrožavate opstojnost domovine!

Iz mase su se tada ponovo čuli povici: "Izdaja!".

- Ne damo suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ne prihvatamo i ne dozvoljavamo da OHR prenosi suverenitet BiH na susjedne zemlje. Ne dozvoljavamo suspenziju demokratije u BiH. Ne dozvoljavamo suspenziju i negiranje ljudskih prava koje vrši OHR i pojedine strane ambasade. Odbijamo bilo kakvu diskriminaciju bilo koga u BiH po bilo kojem osnovu. Ne dozvoljavamo propagiranje, zaštitu i ugrađivanje pobornika udruženih zločinačkih poduhvata u politički sistem države. Zahtjevamo implementaciju svih presuda ESLJP-a. Tražimo da OHR prestane kočiti proces EU integracija svojim nedemokratskim odlukama. Tražimo ostavku Christiana Schmidta, koji se pokazao kao nedostojan funkcije visokog predstavnika. Tražimo punu demokratiju i poptupunu zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda makar to značilo potpunu promjenu Dejtonskog sporazuma - poručila je Zornić.

Na kraju obraćanja kazala je: "Kad pogledam ovaj skup, mirno spavam, jer vidim da Bosne je bilo, Bosne ima i Bosne će biti. A i nas u njoj".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.