open-navfaktor-logo
search
Mogući rivali
Zrinjski je već pobjeđivao Slovana, Olympiacos "svemirski brod"
Fudbaleri Zrinjskog saznali su potencijalne protivnike u play-offu UEFA Konferencijske lige.
02.08.2022. u 16:24
get url
text

Prvak BiH, ukoliko u trećem pretkolu eliminiše ekipu Tobola, u borbi za grupnu fazu ovog takmičenja igrat će s poraženim iz susreta trećeg pretkola Evropske lige u kojem će se sastati Olympiacos (Grčka) i Slovan Bratislava (Slovačka).

Nisu Mostarci imali sreće jer su dobili ubjedljivo najtežeg rivala ako se gledaju historije ovih klubova.

Olympiacos je "svemirski brod" ne samo za Zrinjski, nego i za većinu klubova sa Balkana. Velikan iz Pireja čak 47 puta bio je prvak Grčke, 28 puta je oavojio Kup Grčke, te četiri puta Superkup. Prema podacima Transfermarkta cijena ekipe Olympiacosa iznosi vrtoglavih 119,85 miliona eura. Mady Camara je najskuplji igrač sa cijenom od 11 miliona eura.

VEZANI TEKST - Zrinjski saznao mogućeg rivala u borbi za grupnu fazu Konferencijske lige

Zrinjski nije nikada igrao protiv Olympiacosa, ali ni protiv jednog kluba iz Grčke.

S druge strane, Mostarci su već igrali protiv Slovana. Bilo je to u sezoni 2009/10, u drugom pretkolu Lige evropskih prvaka. Plemići su u Mostaru slavili sa 1:0 golom Krešimira Kordića, dok su u revanšu u Slovačkoj poraženi sa 0:4.

Tim iz Bratislave, kao i Olympiacos, spada u red najvećih ekipa u ovoj zemlji. Prvaci svoje zemlje bili su 16 puta, a osam puta su osvajali titulu prvaka u Čehoslovačkoj. Deset puta su podizali pehar namjenjen pobjedinku Kupa Slovačke, a pet puta su osvajali Kup Čehoslovačke.

Davne 1969. godine osvojili su i Kup pobjednika kupova savladavši u finalu slavnu Barcelonu sa 3:2.

No, da bi došli do duela protiv Olympiacosa ili Slovana izabranici trenera Sergeja Jakirovića moraju eliminisati Tobol. Prvi meč protiv Kazahstanaca igra se 4. augusta u Mostaru, a Kostanay će biti domaćin revanša sedam dana kasnije.

Ukoliko prođu Kazahstance, fudbaleri Zrinjskog će biti domaćini u prvom meču play-offa (18. augusta).

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.