open-navfaktor-logo
search
Na Dan pobjede
Žrtve Bosne i Hercegovine organiziraju skup podrške 9. maja u Sarajevu za narod Ukrajine
Udruženje žrtava i svjedoka genocida i Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa 9. maja u Sarajevu ispred Vječne vatre organiziraju skup podrške narodu Ukrajine. Oni pozivaju građane da im se pridruže.
05.05.2022. u 16:17
get url
text

- S obzirom da je poznato koji obim žrtava i zločina se desio u Bosni i Hercegovini, ponukani time želimo dati podršku žrtvama u Ukrajini, posebno u gradu Mariupolju, naročito čeličani Azovstal u kojoj prema našoj informaciji ima još civila, djece koji su izloženi konstantnom granatiranju i povredama, a vjerovatno i pogibijama.

Skup organiziramo 9. maja jer je to Dan pobjede, Dan Evrope, na kraju i kod nas to je Dan zlatnih ljiljana, Dan logoraša. Vrlo simboličan dan. Mi ćemo svojim glasom, nadam se uz podršku građana, poručiti onima koji odlučuju da prekinu napad na Ukrajinu. Ako ništa da iz čeličane puste djecu na slobodu. - kazao nam je Murat Tahirović predsjednik Udruženja žrtava i svjedoka genocida.

Dodaje da skup počinje kod Vječne vatre i da će okupljeni krenuti prema Spomeniku ubijenoj djeci opkoljeng Sarajeva gdje će položiti cvijeće.

- To će biti podrška žrtava Bosne i Hercegovine žrtvama Ukrajine. Skup počinje u 11:55 sati, 9. maja.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.