Tužlac Posebnog odjela za ratne zločine, podigao je optužnicu protiv Željka Novakovića (1973) iz Bosanskog Novog, nastanjenog u Beogradu, državljanina BiH i Srbije, a koja ga tereti za ratne zločine na području općine Bosanski Novi.

Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS-a, policije, teritorijalne odbrane, naoružanih grupa i paravojnih formacija na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti na području općine Bosanski Novi, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

Tereti se da je zajedno sa drugim osobama, lično i direktno učestvovao u ubistvima, mučenju i progonu bošnjačkog civilnog stanovništva iz mjesta Ekići i Alići.

- Prilikom napada na navedena sela i progona stanovništva iz njihovih kuća i domova, optuženi je lićno i direktno, zajedno sa drugim osobama, učestvovao u ubistvu 27 civila, muškaraca bošnjačke nacionalnosti, koje su prethodno odvojili od njihovih porodica, te tukli, mučili i zlostavljali u prisustvu njihove djece i žena - navedeno je iz Tužilaštva BiH.

Prema prikupljenim dokazima, žrtve su prisilno dovedene na mjesto egzekucije, te su primorani da sami kopaju grobnicu u koju će biti bačeni, te su nakon toga ubijeni pucanjem iz vatrenog oružja i zakopani u grobnicu.

Tijela manjeg broja žrtava, nakon rata su pronađena, ekshumirana i identificirana, dok se za posmrtnim ostacima većeg broja žrtava još uvijek traga.

Optuženi se tereti za krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje.