open-navfaktor-logo
search
Uspješna zamjena
Zubni implantati - rješenje za izgubljene zube
Zubni implantati revolucionirali su način na koji ćemo nadomjestiti izgubljene zube. Oni mogu pružiti isti izgled, osjećaj i funkciju prirodnih zuba.
02.04.2021. u 15:15
get url
text

Zubni implantati revolucionirali su način na koji ćemo nadomjestiti izgubljene zube.  Oni mogu pružiti isti izgled, osjećaj i funkciju prirodnih zuba.

Ako trebate zamijeniti jedan ili više zuba koji nedostaju, zubni implantati mogu biti idealno rješenje za vas.

Što su zubni implantati?

Zubni implantati su titanijski cilindri koji se hirurški postavljaju u viličnu kost gdje nedostaju zubi. Postavljeni na svoje mjesto, omogućuju stomatologu da na njih nadogradi vještačku krunu. Novi umjetni zub izgledat će skoro identično kao vaš prirodni. Razliku će te teško prijetiti. 

 

Ko može ugraditi zubne implantate?

Obični protetski mostovi i proteze nekada nisu ugodni ili čak mogući zbog bola i nelagode, nedostatka vilične kosti, loše oralne higijene i sl. Prednost implantata je u tome što ne treba brusiti susjedne zube kako bi se protetski most pričvrstili na susjedne prirodne zube gdje nedostaje zub. 

Da biste primili implantate, morate imati:

·         Zdrave desni

·         Dovoljan volumen kosti za potporu implantatu

·         Izvrsne navike oralne higijene i redovo posjećivati zubara kako bi se osigurao dugoročni uspjeh i zdravlje zubnih implantata

Da biste bili kandidat za zubne implantate, vaša vilična kost mora biti dovoljno čvrsta da podupire implantat. Okolno tkivo i obližnji zubi moraju biti dobrog zdravlja. Ako nema dovoljno kosti da je zadrži, dodatnom kosti može se dodati umjetna kost. 

 

Kada se koriste implantati s jednim zubom?

Zubni implantati mogu se koristiti za trajno nadomještanje zuba koji nedostaje. Prvo će doktor hirurški postaviti implantat u viličnu kost. Kad sraste s kosti, implantat služi kao umjetni "korijen". Na implantat se stavlja abatment ili veza između krunice i implantata kako bi se nadomjestio zub koji nedostaje.  

Važno je da stomatolog izvrši temeljit pregled. Neki medicinski problemi mogli bi biti eliminatorni za zubne implantate, poput dijabetesa, bolesti jetre ili ozbiljnog poremećaja krvarenja ili zgrušavanja krvi.

Nedostatak zuba može stvoriti zdravstvene probleme usne šupljine ili učiniti da se osjećate neugodno kad jedete, razgovarate ili se smijete se. Zubni implantati izvrsno su rješenje za poboljšanje stanje vašeg dentalnog zdravlja, kao i za samopouzdanje.

Kako izgledaju implantati?

Implantat se sastoji od nekoliko dijelova:

Implantat - Izrađen od titana, oblika vijka ili stupa, postavlja se u viličnu kost. 

Abutment - Izrađen od titana, zlata ili porculana, pričvršćen je na implantat. Ovaj dio povezuje implantat s krunicom. 

Kruna - Izrađena od keramike na bazi metala ili cirkona ili pak bezmetalna kruna od staklo keramike. Vaša će krunica biti izrađena tako da odgovara vašim preostalim.

Kakav je postupak ugradnje kosti?

Čitav postupak ugradnje implantata s jednim zubom može potrajati mjesecima, ali rezultat se isplati! Ako vaš stomatolog utvrdi da vam vilična kost nije dovoljno čvrsta za implantat, prvi korak bit će nadogradnja kosti. Ugradnja uključuje korištenje sintetičkog materijala i dodavanje u vilicu kako bi se kost ojačala. U ovom scenariju, vilici će trebati 4-12 mjeseci da zaraste prije postavljanja implantata.

Ugradnja implantata

Za ugradnju zubnog implantata potrebna je manja hirurška operacija u lokalnoj anesteziji. U kosti se kreira rupe gdje će se postaviti implantat. 

Nakon ovog postupka i dalje ćete imati prazninu na mjestu na kojem nedostaje zub.  Zato se izraditi privremeno rješenje za popunjavanje praznine iz kozmetičkih razloga.

Postavljanje krunice na implantat

Da bi završio postupak potrebno je postaviti krunu koja će se zacementirati na abatment kako bi se trajno učvrstila na svom mjestu. Ovaj novi "zub" možete tretirati kao i svaki drugi u ustima, kako bi desni ostale zdrave.

Moguće komplikacije nakon ugradnje implantata

Postoji mogućnost da organizam odbaci implantat iz različitih razloga - ako se razvije infekcija, koja je rijetka ili ako zagriz (način na koji se zubi spajaju) nije na odgovarajući način prilagođen. Uz to, bruksizam (nesvjesno škripanje zuba) može stvoriti velik pritisak na implantat. To može prouzročiti gubitak kosti i uzrokovati pucanje ili odbacivanje  implantata. Loša oralna higijena i nedostatak redovite preventivne profesionalne njege također mogu pridonijeti neuspjehu implantata.

Kada se implantati koriste za zamjenu donjih zuba, postoji rizik da se živac u viličnoj kosti ozlijedi, što uzrokuje utrnulost ili trnce. Utrnjenost može biti privremena dok se živac ne zacijeli ili može biti trajno. Međutim, rendgenski snimci i CT skeneri pomažu stomatologu da vidi gdje se nalazi živac i smanjuje mogućnost ozljede. Također postoji rizik od problema sa sinusima ako zubni implantat postavljen u gornju vilicu strši u jednu od vaših sinusnih šupljina. Međutim, ti su rizici rijetki.

Ugradnja implantata možda nije najlakši postupak, ali se isplati na kraju. Nakon što ugradite novi implantat i krunicu, pobrinite se za njih kao i za ostale zube vaših usta! 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.