open-navfaktor-logo
search
Druženje
Zvanično otvoren dom PSD "Trebević", planinari pripremali bosanski lonac
16.09.2019. u 15:13
get url
text

Planinarsko-skijaško društvo (PSD) Trebević Sarajevo zvanično je za vikend otvorilo dom na Trebeviću kapaciteta 20 ležaja, a radost su podijelili s ljubiteljima prirode iz Sarajeva i Zenice.

Na svečanom otvaranju tog doma predstavnici sedam planinarskih društava takmičili su se, potom, u spremanju bosanskog lonca. Po procjeni žirija najukusniji bosanski lonac pripremila je ekipa PD Bjelašnica, druga je ekipa 'Energoinvesta', dok je treće mjesto pripalo predstavnicima PD 'Igman' Sarajevo. Domaćini planiraju to takmičenje organizirati svake godine, u septembru.

Uz diplome i medalje za tri najbolje plasirane ekipe, PSD Trebević uručio je zahvalnice za sva sudionike pohoda, a upriličeno je i penjanje na vrh Trebevića (1.629 m).

PSD Trebević osnovano je 2006. godine i ima 77 aktivnih članova. Izgradnja planinarskog doma PSD Trebević na istoimenoj planini počela je prije pet godina, uglavnom vlastitim snagama i angažmanom. Dom je u funkciji već oko godinu dana, a sada su završene i sobe za spavanje.

Planina Trebević smještena je u jugoistočnom dijelu naše države. Do te planine moguće se popeti pješice, kombijem gradskog prijevoza i žičarom iz centra Sarajeva. Okružena gustom borovom šumom, idealna je za odmor i relaksaciju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.