open-navfaktor-logo
search
Šta za iftar
Da vam pomognemo: Čorba s gljivama, pirjan sa piletinom i slatka pita u šerbetu
Postači ovog ramazana bez hrane i vode provedu više od 16 sati dnevno, pa iftari trebaju biti zdravi, hranljivi i okrepljujući
07.05.2019. u 18:38
get url
text

Post, koji traje više od 16 sati dnevno, pravo je iskušenje za organizam postača. Zbog toga iftari trebaju biti zdravi, hranljivi i okrepljujući.

Ako još niste odlučili šta pripremiti za današnji iftar, evo prijedloga:

Čorba sa gljivama

Potrebni sastojci: 2-3 kašike maslinovog ulja, 400 g mix gljiva, ali da polovina budu lisičarke, 2 glavice luka, 2 česna bijelog luka, 2 paradajza, 2 grančice majčine dušice, 1 kašičica crvene mljevene slatke paprike, 1 kašičica kurkume, 3 dcl pilećeg ili telećeg temeljca, odnosno mesne vode, 2 dcl slatkog vrhnja ili vrhnje za kuhanje, malo soli, svježe mljeveni biber, 3 kašike svježeg peršuna kojeg ste sitno isjeckali.

Postupak pripreme:

Gljive očistite čistom papirnom salvetom ili četkicom (nemojte ih prati), a potom ih isjeckajte na manje kockice. Crveni i bijeli luk isjeckajte na sitno.

Paradjaz na strani gdje je bio vezan peteljkom zasijecite dva puta, prelijte vrelom vodom i ogulite koru. Presijecite ga, izvadite dio sa sjemenkama, pa ostatak isjeckajte na sitnije kockice.

Prvo na maslinovom ulju dinstajte crveni i bijeli luk, a onda dodajte gljive sa majčinom dušicom, pa nastavite dinstati dok ne puste vodu. Umiješajte paradajz i začine i uz miješanje dinstajte dvije do tri minute.

Dodajte slatko vrhnje i mesnu vodu, promiješajte, pokrijte posudu i na laganoj vatri ostavite da se čorba dinsta pola sata uz povremeno miješanje.

Na kraju čorbu začinite solju, biberom i sjeckanim peršunom.

Pirjan sa piletinom

Potrebno je: od dva do šest komada pilećih bataka, 200 g riže dugog zrna, 500 ml vode, 2 velika ili 3 manja krompira, 150 g mješavine povrća ili samo zamrznutog graška, 1 mala glavica luka, 2-3 česna bijelog luka, 1 čaša slatkog vrhnja.

Marinada: 2-3 kašike maslinovog ulja, 2 kašičice soli, 1 kaškica vegete (po želji), 1-2 kašičice slatke mljevene paprike, pola kašičice bibera.



Postupak pripreme:

Prvo pripremite marinadu za piletinu. U posudu sipajte so, biber, vegetu, papriku i ulje, a po želji i druge začine koje volite. Promiješajte, pa marinadu dobro utrljajte u svaki batak.

Meso stavite u posudu, poklopite poklopcem ili aluminijskom folijom i ostavite u frižideru barem pola sata.

Rernu zagrijte na 200 stepeni. Operite rižu, ocijedite i stavite u vatrostalnu posudu ili tepsiju srednje veličine (otprilike 33x23cm). Ako želite veću porciju uzmite duplu mjeru (veliki pleh od rerne).

Ogulite bijeli i crveni luk i krompir. Krompir operite i isijecite na kocke a luk na male kockice. Bijeli luk što sitnije isjeckajte i skupa sa krompirom, crvenim lukom i zamrznutim povrćem dodajte u tepsiju skupa sa rižom. Dodajte odgovarajuću mjeru vode i sve još malo začinite i promiješajte. Tepsiju stavite u rernu i pecite rižu sa povrćem otprilike 20 minuta dok se voda ne smanji na pola.

Dok se riža peče, u većoj tavi zagrijte ulje, izvadite piletinu iz frižidera i ispržite je na srednjoj vatri sa svake strane po pet do sedam minuta da „uhvati boju.“ Ne mora biti sasvim pečena. Kad je piletina spremna i riža skoro upila vodu, poredajte piletinu po vrhu riže.

Sve skupa pecite još 15-20 minuta dok sva voda ne ispari. Još jednom provjerite da li je krompir dovoljno mekan i piletina pečena.

Po želji jelo možete preliti slatkim vrhnjem i peći pet minuta.

Slatka pita u šerbetu

Potrebno je: 5 jaja, 1 kašika ekstrakta vanilije, 1 l mlijeka, 160 g šećera, 120 g pšeničnog griza, 50 g maslaca, 1 paket jufke za pite, 100 ml rastopljenog maslaca.

Agda: 400 g šećera, 700 ml vode, malo nairendane korice od limuna, 1 kašičica limunovog soka.

Postupak pripreme:

Umutite jaja i ekstrakt vanilije. U dublju posudu stavite mlijeko i šećer, pa je premjestite na ringlu, ali pripazite da temperatura bude previsoka. Polako dodajite griz i neprestano miješajte dok se smjesa ne zgusne. Potom posudu sklonite s ringle. Polako, ali konstantno miješajte i dodajite umućena jaja. Važno je da ovo radite polako kako se jaja ne bi skuhala i pretvorila u kajganu. Na kraju dodajte i maslac, a zatim miješajte sve dok se ne rastopi u kremi.

Pustite kremu da se malo prohladi, povremeno je promiješajte kako se ne bi stvorila korica na vrhu.

Uključite rernu na 180 stepeni da se zagrije i pripremite kalup veličine 26 cm.

Slažite jufke jednu po jednu, ali tako da svaku premažete rastopljenim maslacem. Dno kalupa prekrijte sa sedam ili osam jufki koje trebaju visiti malo preko ruba kalupa.

Potom sipajte kremu koju ćete prekriti sa šest ili sedam jufki. Svaku premažite maslacem.

Jufku na vrhu izrežite u kriške ili kocke kako ćete pitu kasnije rezati, a višak, koji prelazi kalup, odrežite kuhinjskim makazama ili nožem.

Prelijte pitu maslacem, malo poprskajte vodom i pecite 30 do 40 minuta da poprimi zlatnožutu boju.

U međuvremenu pripremite agdu tako što ćete sastaviti vodu i šećer i kuhati ih oko pet minuta. Smjesi dodajte limunov sok, pa još kuhajte tri minute.

Pečenu slatku pitu još vruću prelijte agdom, ostavite je na hladno mjesto da se potpuno ohladi i upije šerbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.