open-navfaktor-logo
search
Četvrti dan iftara
Pileći karabataci u umaku od gljiva i vrhnja i hurmašice po receptu Nevrese Velispahić iz Kaknja
Vrele hurmašice zaliti mlakom agdom, a po želji možete ih ukrasiti orasima
Faktor
14.03.2024. u 15:45
get url
text
Pileći karabataci u umaku od gljiva i vrhnja i hurmašice
Pileći karabataci u umaku od gljiva i vrhnja i hurmašice
FOTO: NEVRESA VELISPAHIĆ
Četvrti je dan mjeseca ramazana. Ako još niste stigli smisliti šta pripremiti za večerašnji iftar, Nevresa Velispahić iz Kaknja predlaže pileće karabatake u umaku od gljiva i vrhnja i hurmašice.
Za pripremu pilećih karabataka u umaku od gljiva i vrhnja potrebno je: nekoliko karabataka, so, vegeta, crni biber, maslac, gljive po želji (mogu i šampinjoni).
Postupak pripreme:
Pileće karabatake malo posušiti papirnim ubrusom i premazati mješavinom soli, vegete i bibera.
U posudu u kojoj ćete ih pržiti nasuti malo ulja, ne previše, i pržiti karabatake sa obje strane na jačoj temperaturi.
Kad porumene na svaki komad staviti po kockicu maslaca i dolijevati po fildžan vode. Tako dinstati na laganoj vatri poklopljeno.
Kad su karabataci pečeni, izvaditi ih iz posude i na istoj masnoći ispržiti gljive (šampinjone).
Gljive isto malo začiniti vegetom i kad su pečene dodati vrnje za kuhanje.
Pustiti da kratko kuha, pa u smjesu od gljiva i vrhnja vratiti ranije pečene karabatake.
Poslužiti uz kiselu ili svježu salatu.
Potrebni sastojci za 24 hurmašice: jedan maslac od 250 grama, tri kašike masla, fildžan ulja, jedno jaje, kašičica praška za pecivo, jedna kašika pavlake, pola ljuske od jajeta sirćeta, pola ljuske od jajeta vode, dvije kašike šećera i brašno po potrebi.
Postupak pripreme:
Jaje i šećer dobro umutiti mikserom.
Maslac, maslo i ulje posebno umutiti i dodati umućenom jajetu, a zatim u smjesu staviti ostale namirnice i na kraju brašno.
Brašna staviti toliko da smjesa bude mehka, ali da se ne lijepi za ruke.
Smjesu oblikovati kao rolat, pa umotati u prozirnu foliju. Nakon nekoliko trenutaka odmotati i rezati komade od kojih ste formirali kuglice.
Svaku kuglicu izvagati da bude 50 grama, kako biste dobili 24 hurmašice, a onda uz pomoć drvene sprave koja se zove - brdo, oblikovati hurmašice, poredati ih u tepsiju i peći u rerni na 170 stepeni Celzijusa oko 40 minuta.
Agda: 800 grama šećera, devet fildžana vode i tri kriške limuna pomiješati i pustiti da kuha oko 15 minuta.
Vrele hurmašice zaliti mlakom agdom, a po želji možete ih ukrasiti orasima. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.