open-navfaktor-logo
search
Prijedlog za večeru
Punjena focaccia po receptu Jamiea Olivera
U knjizi recepšata "Jamie Cooks Italy,", kuhar donosi recepte za najbolje tjestenine, focacce, ribu, kolače i sve ostale specijalitete koje je kuhar otkrio u svojoj dosadašnjoj karijeri
23.06.2019. u 17:59
get url
text

Slavni britanski kuhar Jamie Oliver opčinjen je italijanskom kuhinjom, a to je najbolje pokazao svojom knjigom recepata, koju je nazvao "Jamie Cooks Italy", a koja donosi recepte za najbolje tjestenine, focacce, ribu, kolače i sve ostale specijalitete koje je Oliver otkrio u svojoj dosadašnjoj karijeri.

Potrebno je: 500 g glatkog brašna, 7 g suhog kvasca (jedan paketić), maslinovo ulje, 750 g boba, 4 česna bijelog luka, 1 struk svježeg peršuna, 50 g pecorino sira ili parmezana, 1 limun, 30 g prezle.

Postupak pripreme:

U veliku zdjelu stavite brašno i pet grama morske soli, pa u sredini rukom napravite udubljenje.

U drugoj posudi pomiješajte suhi kvasac i 300 ml mlake vode, pa ostavite nekoliko minuta, a onda polako ulijevajte u smjesu brašna i soli i odmah u tekući dio polako umiješajte brašno kako biste dobili tijesto.

Mijesite desetak minuta dok tijesto ne postane glatko i elastično, pa ga stavite u nauljenu zdjelu, pokrijte vlažnom salvetom i ostavite da se diže sat.

Zatim napravite fil tako da u zdjeli pomiješate bob, sitno sjeckani bijeli luk, sitno sjeckani peršum i 75 ml maslinovog ulja.

Unutra sitno naribajte pecorino ili parmezan, koricu jednog limuna, dodajte sok jednog limuna pa sve promiješajte i ostavite sa strane.

Nakon toga nauljite pleh za pečenje i po njemu pospite prezle. Tijesto razvaljajte duplo duže od pleha, pa prerežite i prvu polovinu stavite na dno pleha.

Na nju stavite fil tako da višak ulja koji od njega ostane ostavite u zdjeli, pa prekrijte drugom polovinom tijesta i poprskajte je preostalim uljem.

Napravite male udubine u tijestu vrkovima prstiju, pa opet prekrijte vlažnom krpom i ostavite da se diže dok se ne udvostruči, a onda pecite 25 minuta na 220 stepeni ili dok ne dobije zlatnu boju.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.