open-navfaktor-logo
search
Poslastica iz djetinjstva
Za Bajram pripremite ukusne oblatne
Za nadolazeće bajramske dane oblatne su jedan od "kolača" koji se mogu naći na vašoj trpezi. Pored baklava i drugih kolača sa agdom, oblatne će odlično doći kao suha i manje slatka poslastica
02.06.2019. u 15:51
get url
text

Oblatne su poslastica koja se često i rado priprema, uglavnom jer su jednostavna za pripremu a veoma ukusne. Mnoge ljude upravo oblatne vraćaju u djetinjstvo kada se nije moglo dočekati da "odstoje" kako bi se izrezale i pojele u času.

Za nadolazeće bajramske dane oblatne su jedan od "kolača" koji se mogu naći na vašoj trpezi. Pored baklava i drugih kolača sa agdom, oblatne će odlično doći kao suha i manje slatka poslastica.

Oblatne sa orasima i mlijekom

Za pripremu oblatni sa orasima potrebno vam je jedno pakovanje oblatni, litar mlijeka, 700 grama šećera, 200 grama margarina i 200 grama mljevenih oraha.

U šerpu naspite mlijeko i šećer, promiješajte i ostavite da kuha na umjerenoj temperaturi. Od momenta kada provri kuhajte još uz povremeno miješanje dok se količina ne popolovi. Za to će vam trebati malo više vremena, u zavisnosti od temperature i šerpe u kojoj kuhate. Pazite da vam smjesa ne zagori i obavezno povremeno pomiješajte tokom kuhanja.

Sklonite sa peći i dodajte margarin, te miješajte ad se istopi, zatim dodajte orahe i miješajte da se sve dobro sjedini.

Ostavite fil da se ohladi pa tek onda premazujte oblatne.

Složenu oblatnu pritisnite nečim težim da se slegne i najbolje bi bilo da je tako ostavite preko noći, potom isjecite i poslužite.

Oblatne sa čokoladom

Svima će se zasigurno svidjeti i ukoliko napravite oblatne sa čokoladom.

Za ovaj recept potrebno vam je četvero jaja, 300 grama šećera, 100 grama čokolade za kuhanje i 250 grama margarina.

Jaja i šećer izmješajte na pari dok se šećer ne otopi a smjesa malo zgusne, zatim dodati čokoladu za kuhanje i na kraju cijeli margarin.

Kremu mazati na oblatne i slagati jednu na drugu. Opstaviti da odstoje nekoliko sati, najbolje preko noći ali pritisnute nečim težim.

Režemo ih uglavnom u obliku baklava, ali nije pravilo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.