open-navfaktor-logo
search
Savjeti
Evo kako očistiti fleke od ulja, karmina, pudera, kečapa...
Skidanje mrlja od pudera zahtijeva da reagirate odmah.
Faktor
18.03.2024. u 22:40
get url
text
Fleka od kečapa
Fleka od kečapa
FOTO: Shutterstock
Koliko puta vam se dogodilo da omiljenu garderobu uništite šminkom, uljem, bojom za kosu i da pokušavajući da očistite fleke napravite samo još veću štetu.
Uz ove savjete očistite fleke i sačuvajte omiljene komade garderobe.
Mrlje od ulja
Da biste uspješno odstranili mrlju od ulja, morate to učiniti što prije, odmah nakon što se odjeća zaprlja. Prvo pokupite ubrusom višak masnoće, da se ne raznosi na ostatak garderobe. Zatim isprobajte neki od naredna dva savjeta.
Fleku pospite većom količinom sode bikarbone ili kukuruznog brašna i ostavite na sat vremena. Oštrijim plastičnim predmetom odstranite skoreni prah, mrlju natrljajte deterdžentom za suđe i operite u mašini za veš, na najvećoj temperaturi za konkretnu tkaninu.
Ili sastaviti vodu i alkoholno sirće u razmjeru 1:1, dodati i malo deterdženta i u to potopite tkaninu. Ostavite je da tako odstoji par sati, i onda tek regularno operite.
Fleke od boje za kosu
Ako se radi o bijelim materijalima, tretirajte ih vodonik-peroksidom (hidrogen za kosu) obično jačine šest ili devet posto, potom isperite.
Mrlje od kečapa
Čistu tkaninu ili komadić vate namočite u sirće i njime natapkajte crvenu mrlju od kečapa. Zatim na nju stavite malo deterdženta za pranje suđa i četkicom dobro utrljajte u fleku. Flekavu odjeću kasnije operite na uobičajan način u veš mašini.
Fleke od karmina
Za skidanje fleka od karmina koristite lak za kosu. Poprskajte preko mrlje i ostavite desetak minuta. Isperite potom u vodi i stavite na pranje.
Fleke od pudera
Skidanje fleka od pudera zahtjeva da reagujete odmah. Najbolje sredstvo za skidanje fleka od pudera je pjena za brijanje. Nanesite je preko mrlje, utrljajte mekanom spužvom i isperite. Na isti način potom utrljajte malo deterdženta za suđe dok u potpunosti ne otklonite mrlju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.