open-navfaktor-logo
search
Nagrade
Beč na UNESCO-ovoj listi pametnih gradova
Pored Beča UNESCO je nagradio i Shenzen u Kini za napredak u javnom saobraćaju te Dakar i Senegal za njihove virtualne univerzitete i doprinos u visokom obrazovanju
04.11.2019. u 16:53
get url
text

Uvezani, inteligentni, inovativni, kreativni, inkluzivni i samoodrživi - to su kriteriji pametnih gradova budućnosti. Povodom Svjetskog dana gradova, 31. oktobra 2019. godine, kada je i Sarajevo proglašeno kreativnim gradom odnosno gradom filma, Beč je dobio priznanje iz drugog polja.

Bečka stambena politika je nagrađena za svoja inovativna, inteligentna i izričito održiva rješenja. Socijalna stanogradnja u austrijskoj prijestolnici gaji stogodišnju tradiciju i do sada je mnogim generacijama omogućila cjenovno prihvatljivo stanovanje tako da danas do 60 posto Bečlija živi u subvencioniranim stanovima.

- Ova nagrada je još jedno značajno, internacionalno priznanje koje prepoznaje naš trud na polju pametnih gradova i potvrđuje naša nastojanja u dosljednom sprovođenju Smart City strategije - rekao je gradonačelnik Beča Michael Ludwig, prenosi Eurocomm PR Sarajevo.

Pored Beča UNESCO je nagradio i Shenzen u Kini za napredak u javnom saobraćaju te Dakar i Senegal za njihove virtualne univerzitete i doprinos u visokom obrazovanju. Singapur je dobio priznanje za cilj nulte stope emisija, a Tallin iz Estonije za digitalnu transformaciju. Nagrade će biti uručene u martu 2020. godine na "Smart Cities Accelerator Forum-u" u Parizu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.