open-navfaktor-logo
search
Atrakcija
Bečki dvorac Schonbrunn: Jedan od impresivnih baroknih arhitektonskih objekata u Evropi
16.03.2024. u 11:07
get url
text
FOTO: AA
Prvobitno izgrađen kao lovački dvorac s ogromnim parkom, dvorac Schonbrunn sredinom 18. stoljeća nadograđen je u današnju veličinu te je bio ljetna i glavna rezidencija carske porodice i dvorjana.
AA-20240316-34004710-34004705-BECKI_DVORAC_SCHONBRUNN_JEDAN_OD_IMPRESIVNIH_BAROKNIH_ARHITEKTONSKIH_OBJEKATA_U_EVROPI
1 od 5
left-arrowright-arrow
"Schloss Schonbrunn" (Dvorac Schonbrunn), ljetna palata Habsburške dinastije, koja je stoljećima vladala raznim zemljama Evrope, svake godine ugosti stotine hiljada posjetilaca kao jedna od važnih atrakcija Beča.
Dvorac, čija je izgradnja počela 1743. godine, i park u kome se nalazi privlače pažnju ljubitelja umjetnosti i historije kao jedan od impresivnih baroknih arhitektonskih objekata u Evropi.
Svaki salon, svaka dvorana dvorca priča priče svoje historije – o atmosferi, životnom stilu i svjetonazorima carskog vremena.
Car Maksimilijan II je 1569. godine u poplavnoj dolini rijeke Wien dao izgraditi kraljevski lovački ljetnikovac čije je ograđeno lovno područje bilo ispunjeno fazanima, patkama, jelenima i veprovima, ali i egzotičnim pticama poput paunova.
Tokom sljedećeg stoljeća, za ovo područje ustalio se naziv Schonbrunn, po arteškom bunaru iz kojeg se crpila voda za dvor.
Ovo lovno područje posebno je obožavala druga žena Ferdinanda II, Eleonora Gonzaga koja je mnogo vremena provodila loveći tu. Ona je lovačkom ljetnikovcu dodala oranžeriju i palaču koja se gradila od 1638. do 1643. godine.
Palata, koja svojom arhitekturom i dizajnom simbolizira moć i utjecaj dinastije Habsburg na evropsku historiju, kasnije je u potpunosti funkcionisala kao ljetna rezidencija carstva.
U dvorcu, koji ima ukupno 1.441 sobu - 45 soba, vrt i dijelovi u vrtu otvoreni su za posjetioce.
Dvorac je potpuno uništen tokom Druge opsade Beča 1683. godine.
Tek od 1743. u vrijeme vladavine carice Marije Terezije projektima arhitekata Nikolausa Pacassija i Johanna Ferdinanda Hetzendorfa von Hohenberga, dobio današnji izgled.
Bašte sa Glorijetom, Neptunom fontanom i rimskim ruševinama su takođe preoblikovale tokom ovog perioda.
Dvorac je, zajedno s vrtom oko njega, 1996. godine uvršten na UNESCO-vu listu mjesta svjetske baštine u Evropi.
Krajem 19. stoljeća u neposrednoj blizini zoološkog vrta izgrađena je i impresivna kućica za palme od stakla i željeza.
Wolfgang Amadeus Mozart održao je prvi koncert u Dvorani ogledala palače Schonbrunn kada je imao samo šest godina.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.