open-navfaktor-logo
search
Razjasnio zabunu
Endokrinolog: Ovo je vrsta voća broj jedan koju preporučujem svima s dijabetesom
Voće je važan izvor vlakana, vitamina i hranjivih tvari i ne bi ga trebali izbjegavati osobe s dijabetesom
AUTOR: Parade
18.05.2024. u 17:38
get url
text
Dijagnosticiranje dijabetesa tipa 2 može biti zbunjujuće - odjednom postoje nova pravila prehrane kojih se pojedinac mora pridržavati kako bi svoje zdravstveno stanje držao pod kontrolom.
Osim toga, poznavanje pravila u vezi s voćem može biti posebno teško shvatiti. S jedne strane, osobama s dijabetesom tipa 2 stručnjaci preporučuju izbjegavanje hrane s visokim udjelom šećera. S druge strane, voće je izvor mnogih važnih nutrijenata.
Kako bi razjasnio zabunu, endokrinolog dr. Andrew Timothy Kraftson podijelio je ono što želi da svi s dijabetesom znaju o voću.
Kaže da ljudi s dijabetesom ne bi trebali izbaciti voće iz svoje prehrane.
- Voće je važan izvor vlakana, vitamina i hranjivih tvari i ne bi ga trebali izbjegavati osobe s dijabetesom - rekao je za Parade.
Također, istraživanje iz 2022. pokazuje da ljudi koji svaki dan jedu voće imaju 48 posto manji rizik od dijabetesa od ljudi koji ne jedu voće.
Iako je voće dobar izvor vlakana i drugih hranjivih tvari koje tijelo treba, dr. Kraftson ističe da je istina da može povisiti nivo šećera u krvi na što ljudi s dijabetesom trebaju obratiti pozornost.
Zbog toga napominje da bi osobe s dijabetesom trebale slijediti nekoliko smjernica kada je u pitanju konzumacija voća. Prvo, savjetuje da jedu voće cijelo, umjesto u obliku soka ili smoothieja.
Ovo je popis voća s niskim glikemijskim indeksom koje osobe s dijabetesom mogu jesti bez pretjerane brige o tome kako ono utječe na nivou šećera u krvi.
  • Trešnje
  • Limuni
  • Grejp
  • Jagode
  • Maline
  • Borovnice
  • Šipak
  • Marelice
  • Kruške
  • Svježe smokve
  • Mandarine
  • Naranče
  • Grožđe
  • Breskve
  • Šljive
  • Banane
  • Brusnice
  • Suhe šljive
  • Jabuke
  • POVEZANO
    2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.