open-navfaktor-logo
search
Dogodilo se u Španiji
Lažna doktorica osuđena na blizu 30 godina zatvora: Ženama ubrizgavala silikon umjesto hijaluronske kiseline
Sve žene, koje su se bile podvrgnute tretmanu, počele su osjećati razne neugodnosti, poput pretjeranog oticanja i stalne boli na usnama
AUTOR: Faktor/agenzianova.com
20.06.2024. u 08:49
get url
text
Španski sud u Las Palmasu na Grad Canariji osudio je na 29 godina i sedam mjeseci zatvora ženu koja se pretvarala da je doktorica koja je od 2016. do 2019. u 37 pacijentica ubrizgala silikon uvjeravajući ih da su dobile hijaluronsku kiselinu.
Sve žene, koje su se bile podvrgnute tretmanu, počele su osjećati razne neugodnosti, poput pretjeranog oticanja i stalne boli na usnama.
Na sudu je dokazano kako je lažna doktorica pružala usluge tretmana u svom domu u Las Palmasu na Gran Canariji, a ponekad i u bungalovu u Playa del Inglésu, piše agenzianova.com.
Žrtve su se povjerile lažnoj doktorici vjerujući kako im ona ubrizgava injekciju hijaluronske kiseline, dok im je ustvari davala tekući silikon, tvar čiju upotrebu u estetskim tretmanima nije odobrila Španska agencija za lijekove, a ni Društvo za estetsku medicinu te zemlje, prenose mediji u toj državi.
Nakon što bi se pacijentice žalile kako su počele osjećati razne neugodnosti, poput pretjeranog otjecanja i stalne boli u usnama, lažna doktorica ih je uvjeravala kako je to "uobičajeno" te da moraju "masirati usne i stavljati led" ili u nekim prilikama "uzimati protivupalne lijekove".
Nakon prvostene presude, optuženoj lažnoj doktorici ostala je mogućnost žalbe kaznenom odjelu Visokog suda pravde na Kanarskim otocima.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.