open-navfaktor-logo
search
Protivotrova nema
Naučnici secirali najotrovniju ribu Jadrana: Ima toliko toksina da može ubiti 30 ljudi
Napuhače (kuglače), porodica Tetradontidae spadaju u grupu pasivno otrovnih životinja jer u tijelu sadrže jak otrov tetrodotoksin (TTX) koji zaustavlja prijenos živčanih impulsa u tijelu osobe koja pojede ribu
AUTOR: Faktor/Jutarnji list
16.05.2024. u 08:38
get url
text
Pretpostavlja se da je doza od jednog do dva mg otrova fatalna
Pretpostavlja se da je doza od jednog do dva mg otrova fatalna
Sa Fakulteta prirodnih nauka u Puli u Hrvatskoj potvrdili su kako je riba srebrenopruga napuhača (Lagocephalus sceleratus) došla i do sjevernog Jadrana.
Ona je, naime, kako piše Jutarnji list, upecana u Medulinskom zaljevu kod otoka Ceja.
Iako je ribar koji ju je ulovio odmah prepoznao o kojoj vrsti ribe se radi, analiza koja je provedena dokazala je kako je bio u pravu.
Napuhače (kuglače), porodica Tetradontidae spadaju u grupu pasivno otrovnih životinja jer u tijelu sadrže jak otrov tetrodotoksin (TTX) koji zaustavlja prijenos živčanih impulsa u tijelu osobe koja pojede ribu.
Meso takvih riba naziva se fugu, a ukoliko se dijelovi tijela ribe koji sadrže otrov ne uklone u potpunosti, nakon konzumiranja može doći do smrtonosnog trovanja.
Tetrodotoksin je najkoncentriraniji u gonadama (jajnici ili testisi) i jetri, ali ga ima i na koži.
Pretpostavlja se da je doza od jednog do dva mg fatalna.
Trovanje njime uzrokuje paralizu mišića, prestanak disanja i zatajenje srca. Zbog toga je ribu najbolje uopće ne dodirivati.
- Naučna istraživanja pokazala su da u samo jednoj jedinki napuhače ima dovoljno toksina da ubije 30 odraslih ljudi, a do danas nije poznat protivotrov. Prije tri godine skrenuli smo pažnju na ovu vrstu kad smo je opisali u našem vodiču za prepoznavanje novopridošlih vrsta riba i rakova u Jadranu - objavili su sa fakulteta.
U Hrvatskoj, kako se dalje navodi u tekstu, nije bilo smrtnih slučajeva zbog konzumiranja ove ribe, ali jeste na području istočnog Mediterana i nisu stradali samo ljudi.
- Znale su umirati čak i mačke koje su jele odbačene ribe - kazali su sa Fakulteta prirodnih nauka u Puli.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.