open-navfaktor-logo
search
Bakterijske infekcije
Sa njima se nemojte igrati: Ove namirnice uključite u prehranu nakon antibiotika
I samo jedna doza može narušiti imunološki sistem, pa je, ističu i ljekari i farmaceuti, vrlo važno odmah nakon njihove primjene obnoviti "dobre bakterije" u crijevima
26.12.2019. u 19:40
get url
text

Svi već znamo da antibiotici ne liječe gripu i prehladu. Međutim, u slučajevima bakterijskih infekcija, ljekar, nakon pregleda, propisuje antibiotik koji treba uzimati po striktno utvrđenoj preporuci doktora, jer ovi hemijski agensi, ako se često i prekomjerno uzimaju, mogu uzrokovati toksičnost i ubiti dobre bakterije koje žive u crijevnoj flori.

Kada se to desi, organizam ostaje bez odbrane, čime se slabi imunološki sistem, a povećava podložnost raznim bolestima.

Upravo zbog toga stalno se ističe važnost pravilne primjene antibiotika.

I samo jedna doza može narušiti imunološki sistem, pa je, ističu i ljekari i farmaceuti, vrlo važno odmah nakon njihove primjene obnoviti "dobre bakterije" u crijevima.

Ukoliko se odlučite da to radite prirodnim putem - prehranom, postoje puno namirnica koje vam mogu pomoći u obnavljanju crijevne flore.

Među njima su:

Jogurt – vjerovatno najpoznatija probiotička hrana, a svakako je jedna od najboljih izbora nakon uzimanja antibiotika.

Kiseli kupus – sirovi kiseli kupus može sadržavati više od 13 različitih vrsta probiotičkih bakterija. Međutim, ovo ne važi za sve sorte. Svaka sadrži različite proporcije različitih sojeva bakterija pogodnih za pravilno funkcioniranje crijeva.

Bijeli luk – odličan izvor prebiotika. U pitanju su nesvarljivi ugljikohidrati koji pomažu probiotičkim bakterijama da rastu i množe se u probavnom sistemu.

Bademi - grupa naučnika otkrila je da fino mljeveni bademi značajno povećavaju nivoe određenih korisnih bakterija u crijevima. Hemikalije prisutne u koži badema poboljšavaju sposobnost bijelih krvnih zrnaca da detektiraju viruse i poboljšaju sposobnost organizma da spriječi razmnožavanje virusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.