open-navfaktor-logo
search
Korisna navika
Jača imunitet, potiče san...: Zašto je dobro tuširati se hladnom vodom
Najzdravije bi bilo izbjegavati tuširati se vrelom vodom, jer će vam ona pružiti samo kratkotrajno dobar osjećaj, a dugoročno uzrokovati grubu i suhu kožu tako što će vremenom ukloniti sva prirodna ulja koja koža luči
08.11.2019. u 19:28
get url
text

Hladan tuš nakon buđenja ili prije spavanja zvuči izazovno, ali, prema tvrdnjama ljekara, može donijeti razne dobrobiti organizmu.

Tuširanje je nekima, prije svega, najjednostavniji, ali iznimno efikasan način opuštanja.

Najzdravije bi bilo izbjegavati tuširati se vrelom vodom, jer će vam ona pružiti samo kratkotrajno dobar osjećaj, a dugoročno uzrokovati grubu i suhu kožu tako što će vremenom ukloniti sva prirodna ulja koja koža luči.

U nastavku pročitajte nekoliko prednosti tuširanja hladnom vodom:

Potiče gubitak kilograma

Hladan tuš aktivira smeđe masnoće (salo) koje se generira kroz tijelo i sagorijeva kalorije.

Kosa i koža

Kada je kosa u pitanju, hladan tuš može više hidratizirati, čime će se spriječiti pucanje kose. Hladna voda sužava pore i stišće krvne žile, čime možete zaustaviti crvenilo, oticanje ili podbuhlost.

Tjera depresiju

Kratko kupanje od dvije do tri minute u hladnoj vodi može ublažiti simptome depresije i podignuti nivo energije i vaše općenito zdravstveno stanje.

Jača imunitet

Studija provedena u Velikoj Britaniji pokazala je kako redovno tuširanje hladnom vodom ubrzava rad metabolizma i količinu bijelih krvnih zrnaca u tijelu što će služiti kao odbrana od infekcija.

Potiče cirkulaciju

Dobra cirkulacija znači i dobro kardiovaskularno zdravlje. Jedna od dobrobiti hladnog tuširanja je što će ubrzati protok krvi u organe kako bi ostali topli.

Povećava nivo testosterona

Kod muškaraca i sasvim kratko izlaganje vrućini može utjecati na DNA, RNA i sintezu proteina u testisima. Rezultati jednog istraživanja pokazali su da 15 minuta izlaganja vrućoj vodi uzrokuje pad nivoa testosterona, a to bi moglo voditi do zaključka da hladna voda može učiniti upravo suprotno.

Garancija za kvalitetan san

Desetominutna ledena kupka mogla bi vam pomoći da se dobro naspavate, jer hladna voda umiruje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.