open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Na dijeti ste: Jutarnje navike koje će vas dovesti do cilja
Jutro je, kažu dijetetičari, najbolje vrijeme da taj dio dana pretvorite u svog saveznika
17.12.2019. u 18:01
get url
text

Na dijeti ste, ali kako biste ostvarili cilj, potrebno je u život uvesti promjene.

Što je važno činiti za dan koji će polučiti rezultate?

Jutro je, kažu dijetetičari, najbolje vrijeme da taj dio dana pretvorite u svog saveznika, pa u nastavku otkrivaju nekoliko jednostavnih stvari:

Voda razbuđuje organizam

Dovoljna konzumacija vode tokom dana pokazala se kao jedan od glavnih faktora koji utječu na mršanje, ali i zdravlje. Razlog tome je što voda može, ne samo smanjiti apetit, već i čaša vode pola sata ili 20 minuta prije obroka popunjava želudac, što rezultira manjim unosom hrane.

Usredotočite se

Ovo bi bila ključna strategija kada je u pitanju mršanje. Fokus je važna stvar, a vi ga pokušajte zadržati. Ujutro se prisjetite koji su vam ciljevi i odredite kako će vam dan izgledati. Svjesno upravljanje životom riješit će vas i stresa, što znači da nećete tokom dana željeti nezdrave namirnice kako bi se „umirili“.

Izlažite se suncu

Ako muku mučite s mršanjem i želite svaku pomoć koju možete dobiti, probajte odmah nakon buđenja provesti nešto vremena na otvorenom i uživati u suncu. Stručnjaci tvrde kako je izlaganje jutarnjem suncu, za razlike onom kasnije po danu, impuls s kojim se naš unutrašnji bioritam sinhronizira. To olakšava stvaranje rutine spavanja, što pomaže učinkovitijem funkcioniranju metabolizma. Naravno, što je metabolizam brži, to i lakše gubimo suvišne kilograme.

Budite se odmorni

Samo jedan sat više sna može pomoći u skidanju gotovo šest kilograma godišnje, pokazalo je istraživanje Univerziteta u Michiganu. Stručnjaci su ove rezultate dobili analizirajući osobe čiji je dnevni unos kalorija iznosio 2.500 kalorija, a tvrde kako san zamjenjuje beskorisne aktivnosti kao što je bezglavo konzumiranje grickalica i gaziranog soka. Spavajući jedan sat duže, ispitanici su smanjili unos kalorija za čak šest posto.

Na posao idite biciklom

Ako ste jako zaposleni i nemate vremena baviti se ikakvim sportovima, vožnja bicikla na posao savršena je prilika da sebi tokom dana osigurate potrebnu tjelesnu vježbu - bit ćete zdraviji, vitkiji, pokretniji, sretniji. Također, jutarnjom aktivnošću ubrzavate metabolizam za cijeli dan.

Doručkujte

Doručak se smatra najvažnijim obrokom u danu jer pruža energiju za sve zadatke koji su pred nama. Birajte zdrave namirnice koje će vas zasititi do ručka. Također, ujutro pripremite grickalice koje će vam biti pri ruci kada osjetite glad kako ne biste posegnuli za nezdravom hranom ili slatkišima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.