open-navfaktor-logo
search
Obratite pažnju
Ovo su najbolje i najgore namirnice za bubrege
Celer, hren i rotkvice pravi su "čistači krvi" koji su prijateljski naklonjeni prema bubrezima.
Faktor
17.03.2024. u 16:42
get url
text
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Bubrezi su organi koji oblikom nalikuju na grah, a veličine su šake. Ovi organi sofisticirane su jedinice za procesiranje najrazličitijih tvari, a zadatak im je održavanje krvi čistom eliminirajući putem mokraće otpadne tvari i vodu. Funkcija bubrega neobično je važna jer ako posustanu u svojoj zadaći, otpadne tvari se nakupljaju u krvi i mogu naškoditi organizmu.
Prije svega ograničite količinu proteina u prehrani jer će vam to pomoći u smanjenju količine otpadnih tvari. Koliko proteina smijete unositi ovisi o ozbiljnosti stanja, no svakako povremeno birajte životinjske namirnice poput mesa, ribe, jaja, mlijeka i mliječnih proizvoda jer one osiguravaju sve aminokiseline potrebne organizmu.
Ravnoteža kalcija i fosfora u organizmu važna je za održavanje zdravih kostiju i zuba. No, ne rade li bubrezi kako treba, fosfor se može gomilati u krvi i uzrokovati ''izvlačenje'' kalcija iz kostiju. Dodatno, visok nivo fosfora može izazvati brojne tegobe, poput boli u kostima i mišićima te oštećenja srca. Stoga je nužno ograničiti unos namirnica bogatih fosforom poput mesa, orašastih plodova, sjemenki, mahunarki te sira.
I brojni gazirani sokovi, obiluju fosforom pa je nužno zaboraviti na njih. Natrij u prehrani najvećim dijelom potječe iz soli. Ograničenje unosa soli pomaže u kontroli krvnog pritiska i sprečava zadržavanje tekućine u organizmu.
Procesirana i konzervirana hrana također sadrži veće količine natrija te je stoga važno čitati deklaracije na proizvodima. I neke mineralne vode mogu biti bogate natrijem, međutim, ako je natrij vezan za bikarbonate nema nepovoljan utjecaj na krvni tlak. Naprotiv, mineralne vode bogate bikarbonatima imaju dokazano povoljno djelovanje na krvni tlak.
Bolesni bubrezi ne mogu učinkovito ukloniti kalij što dovodi do njegovog prekomjernog nakupljanja u krvi, a posljedično i do poremećaja srčanog ritma. Banane, naranče, krumpir i rajčica su ponajbolji izvori kalija, no sadrži ga i drugo voće i povrće u većim ili manjim količinama, stoga je nužan oprez pri slaganju jelovnika.
Važan dio prehrane čini adekvatan unos tekućine. Zdravim bubrezima ne predstavlja nikakav problem ako osoba dnevno popije dvije do tri litre vode. Naprotiv, voda je prijeko potrebna za uklanjanje otrova. No, suprotno situaciji kod zdravih osoba, smanjena funkcija bubrega zahtijeva smanjen i kontroliran unos tekućine i elektrolita.
Celer, hren, daikon, rotkvice povrće je koje se tradicionalno opisuje kao ''čistači krvi'' pa su stoga ove namirnice prijateljski naklonjene prema bubrezima. Na listi prijatelja bubrega visoko mjesto zauzimaju i brusnice i sok od brusnica jer sadrže tvari koje zakiseljavaju urin i otežavaju preživljavanje bakterija.
Ekstrakt korijena maslačka i čaj od sljeza pomažu pri izlučivanju otpadnih tvari iz bubrega, a biljka Uva ursi od koje se pripravlja tradicionalni uvin čaj odličan je diuretik i čistač urinarnog trakta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.