open-navfaktor-logo
search
Imate li ih i vi
Prejedanje, grickalice, loši zubi...: Navike mnogih koje brinu svakog kardiologa
Sjedilački način života nije dobar za zdravlje srca, a takav manjak aktivnosti kroz duže razdoblje povezuje se s povećanim rizikom bolesti srca, dijabetesa i raka
18.12.2019. u 22:28
get url
text

Srce je organ koji najviše radi, i zbog toga veoma je važno osnažiti ga. Načini na koje to postižemo, prtije svega je pravilna prehrana i redovna tjelesna vježba, ali i umjerenost u porocima, poput alkohola i cigareta.

Odstupanja od toga, ali i neke druge navike, koje mnogi od nas svakodnevno upražnjavaju, brinu kardiologe, pa u nastavku navode šta je to tačno što većina nas pogrešno radi.

Poroci

Zbog cigareta dolazi do začepljenja krvnih žila koje u takvom stanju traže srce da radi više, a takav napor ne ide mu u korist.  S druge strane, konzumacija alkohola podiže nivo masnoća u krvi.

Manjak aktivnosti

Sjedilački način života nije dobar za zdravlje srca, a takav manjak aktivnosti kroz duže razdoblje povezuje se s povećanim rizikom bolesti srca, dijabetesa i raka. Koliko je manjak aktivnosti loš po srce govori i činjenica da čak i 30 minuta treninga, u danu u kojem ostatak vremena provedete sjedeći, i dalje narušava srce.

Pržena hrana

Studije su pokazale kako pržena hrana povećava rizik od srčanih bolesti za 68 posto, a iako se ta brojka odnosila na konzumaciju pržene hrane baš svaki dan u sedmici, čak i dan ili dva konzumacije ove hrane sedmično povećava šanse za 18 posto.

Izbjegavate voće i povrće

Američka organizacija za srce preporučuje konzumiranje od četiri i po porcije voća i povrća dnevno, a kako bi se pridržavali toga, predlažu da prije odlaska u kupovinu namirnica pojedete jednu jabuku jer ćete na taj način povećati kupovinu voća i povrća za 28 posto.

Stres

Povećanjem adrenalina, stres narušava zdravlje srca jer mu stvara dodatni pritisak, a osim toga, stres nerijetko rezultira u prejedanju, konzumaciji cigareta pa čak i alkohola.

Prejedanje

Ne samo da će dovesti do povećanja tjelesne težine, prejedanje stvara pritisak na čak nekoliko tjelesnih sistema. No, najveće posljedice prejedanja osjeća srce jer takve aktivnosti dovode do povećanja krvnog pritiska i holesterola.  S druge strane, povećanjem tjelesne težine srce će morati snažnije pumpati krv te samim tim povećati rizik od srčanog udara.

Neredovna i nepravilna oralna higijena

Upale su najčešće bolesti desni, ali i bolesti srca, a kako su bakterije te koje uzrokuju upale, istraživanja su pokazala kako je oralno zdravlje direktno povezano sa zdravljem srca. Stoga, uz pridržavanje drugih zdravih navika, dobro bi bilo pridržavati se i oralnog zdravlja.

San

Istraživanja su pokazala da manje od preporučenih sedam do devet sati sna svake noći dovodi do visokog krvnog pritiska te do učestale pojave upala, od čega obje stavke direktno utječu na srce. Naravno, i nesanica se povezuje s visokim krvnim pritiskom i problemima sa srcem.

Jedete slane grickalice

Tijelo zbog velike količina natrija zadržava tekućinu i povećava krvni pritisak te začepulje arterije. Američka organizacija za srce predlaže manje od 1.500 mg natrija dnevno kako bi srce ostalo snažno.

Trening bez napora

Dizanje utega pokazalo se kao odlična metoda za smanjenje pritiska, a povećanje protoka krvi u udovima.

Hrkanje

Hronično hrkanje može biti znak da patite od apneje u snu, a u tim slučajevima tijelo prestaje disati na 10 do 20 sekundi i tako čak nekoliko puta tokom večeri. Apneja u snu opasna je za srce jer povećava rizik od bolesti srca, ali i od visokog krvnog pritiska.

Simptomi koje ne treba zanemarivati

Vrtoglavica, umor ili oticanje nogu i stopala razlozi su zbog kojih biste trebali posjetiti ljekara. Nemojte ih ignorisati, jer mogu dovesti do još većih zdravstvenih problema.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.