open-navfaktor-logo
search
Dobro je znati
Umivaonik i kada u kupatilu mogu vas zaraziti, stručnjakinja otkrila i kako
Eleanor Potter, voditeljica strateške nabavke u Plumbworldu, rekla je da odvodni čepovi mogu postati leglo bakterija ako se redovno ne čiste i dezinficiraju
Faktor/The MIrror
21.03.2024. u 09:07
get url
text
Naslage kose i prljavštine mogu razboljeti cijelu porodicu
Naslage kose i prljavštine mogu razboljeti cijelu porodicu
Ako ste prehlađeni, kašljete ili ste dugo bolesni, za sve bi mogao biti kriv umivaonik ili kada u vašem kupatilu, kažu stručnjaci.
Naime, naslage kose i prljavštine mogu razboljeti cijelu porodicu.
Eleanor Potter, voditeljica strateške nabavke u Plumbworldu, rekla je da čepovi mogu postati leglo bakterija ako se o njima ne brine.
Istraživanja pokazuju da prljavština u odvodu može dovesti do rasta štetnih biofilmova u vodovodu.
Biofilmovi su tanki slojevi sićušnih organizama koji sadrže bakterije koje se vremenom mogu pretvoriti u opasne klice. Vremenom se šire po vašem domu i zaraze ih, prenosi The Mirror.
- Odvodi i otvori za sudopere i kade zabrinjavajući su rezervoari mikroba, od kojih su mnogi oportunistički patogeni i predstavljaju prijetnju vlasnicima kuća. Odvodi predstavljaju potencijalne zdravstvene posljedice i mogu potaknuti širenje bolesti - pokazalo je istraživanje Univerziteta East Anglia.
Posebno su problematični sudoperi od nehrđajućeg čelika jer, kažu stručnjaci, dramatično povećavaju rizik od zaraze legionarskom bolešću.
Kod ovakvih sudopera rizik je veći jer se vremenom završni sloj kojim su obloženi raspada stvarajući idealno stanište za bakterije koje prenose legionarsku bolest.
Uzrokuju je bakterije iz roda Legionella, a uglavnom zahvata pluća, iako ponekad može uzrokovati infekcije i drugih tkiva, navode stručnjaci.
Rupa u kadi može se začepiti kada se na nju zalijepe gadne naslage. Dlake, razni sulfati kojih ima u mnogim šamponima, gelovima za tuširanje, pastama za zube, prljavština i prašina mogu prouzrokovati veliku štetu.
Da biste sve to spriječili, vrlo je važno nakon svakog pranja i kupanja, umivanja, umivaonik, kadu i tuš kabinu očistiti i dezinficirati.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.