open-navfaktor-logo
search
Stav poslodavca
Andelija: Ako bi EPBiH ispunila zahtjeve rudara, plaće bi im se povećale za više od 30 posto, što je nemoguće
Direktor Elektroprivrede Bosne i Hercegovine (EPBiH) Admir Andelija za Faktor je prokomentarisao zahtjev sindikalnih organizacija zaposlenih u rudnicima za povećanje plaće u iznosu od 20 posto, koji bi trebao biti dio novog kolektivnog ugovora koji je još u fazi pregovora.
13.05.2022. u 10:24
get url
text

VEZANI TEKST - Rudari traže 20 posto veće plaće, EPBiH i Rudnik Banovići nude osam posto, šta će reći Vlada FBiH

- Već mjesecima traje priča u vezi sa novim kolektivnim ugovorom kada su u pitanju zaposleni u rudnicima. Prije početka pregovora sa sindikatima, tražili smo od Vlade Federacije BiH da ona vodi taj socijalni dijalog.

Međutim, odgovorili su nam da EPBiH oformi tim u kojem se, između ostalih, nalaze predstavnici federalnih ministarstava energije, rudarstva i industrije te rada i socijalne politike. Uradili smo na 15 starnica cjelovitu analizu dosadašnjeg toka pregovora i poslali Vladi FBiH - kaže Andelija.

Prema njegovim riječima, kada bi pristali na zahtjeve sindikata, plaće ne bi bile povećene za pomenutih 20, već za 30 do 35 posto?!

VEZANI TEKST - Rudari ogorčeni zbog kolektivnog ugovora: Sram vas bilo šta ste nam ponudili

- Znači, traži se povećanje satnice za 20 posto, ali to nije sve. Naime, traži se i povećanje koeficijenta složenosti poslova, što bi u konačnici značilo povećanje i do 35 posto.

Naš stav je poznat, EPBiH može podnijeti povećanje od osam posto koje bi iznašli u unutrašnjim rezervama. Sve ostalo je nemoguće. Rudnik Banovići ne može ni ovih osam posto finansijski podnijeti. Morala bi se dizati cijena uglja, što bi za posljedicu imalo i povećanje cijene električne energije - ističe Andelija.  

VEZANI TEKST - Andelija: Ako sindikat rudara bude insistirao na svojim zahtjevima, moguće je poskupljenje struje

Dodaje kako je sada na potezu Vlada FBiH.

- S obzirom da je Vlada FBiH vlasnik EPBiH, samim tim i rudnika, očekujemo da ona interveniše. Mi ćemo naravno prihvatiti svaku odluku našeg vlasnika koja neće dovesti EPBiH u bankrot - poručuje Andelija i nastavlja:

- Nijedno privredno društvo ne može imati negativan plan poslovanja. Takvo vođenje državnih kompanija podliježe i krivičnoj odgovornosti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.