open-navfaktor-logo
search
Uputio zahtjev
Bećirović traži vanrednu sjednicu Predsjedništva: 25. maj proglasiti Danom žalosti u BiH
Denis Bećirović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, zatražio je sazivanje vanredne sjednice Predsjedništva na kojoj bi se 25. maj proglasio Danom žalosti na teritoriji Bosne i Hercegovine. 
22.05.2023. u 10:01
get url
text

- U skladu sa članom 20. i 21. stav 1. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH predlažem da se na vanrednoj sjednici Predsjedništva BiH uvrsti i razmotri sljedeća tačka koja glasi: "Prijedlog odluke o proglašenju 25. maja 2023. godine (četvrtak) Danom žalosti na teritoriji Bosne i Hercegovine zbog godišnjice masakra tuzlanske mladosti na Tuzlanskoj kapiji 25. maja 1995. godine" - naveo je Bećirović u svom zahtjevu. 

Stravičan masakr na tuzlanskoj Kapiji dogodio se 25. maja 1995. godine. Agresorska granata s Ozrena ubila je 71 osobu, a ranila više od 150. Život su izgubili uglavnom mladi, a prosječna starost ubijenih bila je samo 23 godine.

Za ovaj zločin, pred Sudom BiH, nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora. Tokom suđenja utvrđeno je da je Đukić naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli.

Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi jer ima srbijansko državljanstvo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.