open-navfaktor-logo
search
Usvojeni zaključci
Bura na kraju zasjedanja NSRS-a, opozicija napustila salu: Vraćanje nadležnosti se odgađa za šest mjeseci
Narodna skupština RS-a usvojila je na današnjoj posebnoj sjednici zaključak kojim se vraćanje nadležnosti sa BiH na nivo RS-a u oblasti Oružanih snaga, Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, te indirektnih poreza, odgađa za šest mjeseci.
06.06.2022. u 21:24
get url
text

Uoči glasanja, sjednicu je napustila većina zastupnika opozicije.

Klubovi vladajuće većine predložili su devet zaključaka, koji su usvojeni, a u posljednjem zaključku se ističe: "Narodna skupština RS konstatuje da se primjena zaključaka u vezi sa informacijom o prenosu nadležnosti sa RS-a na nivo BiH od 10. decembra 2021. godine, odlaže za šest mjeseci kako bi se izbjeglo dodatno usložnjavanje spoljnopolitičke pozicije RS-a u složenim geopolitičkim okolnostima".

Podsjećamo, na spomenutoj sjednici donoseni su zaključci kojima je obavezana Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci predloži nova zakonska rješenja kojima bi se vratile nadležnosti. Taj rok bi istekao 10. juna, ali je sada "prolongiran".

Zaključci su podijeljeni zastupnicima nakon što je okončana skupštinska rasprava, i kada je član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a Milorad Dodik iznosio završnu riječ, zbog čega su opozicionari burno reagovali prijavljujući replike, krive navode i drugo.

VEZANI TEKST - Sijelo kod Dodika: RS želi biti neutralna, kriva Britanija, "muslimanski" ambasadori, dobri odnosi s Hrvatskom

- Ovi vaši zaključci su pokazali šta je suština ove sjednice, da prolognirate vraćanje nadležnosti. Mi nemamo više šta pričati – kazao je Nedeljko Glamočak (SDS).

- Gdje ste bili 10. decembra prošle godine, jeste li bili ovdje i glasali. Dođete ovdje, povučete se kao kukavice, a govorite nama o tim zaključcima, a niste ni bili ovdje ni glasali – odgovorio mu je Dodik.

- Šta vam je ovo trebalo, gospodine Dodik, kukavički čekate kraj – poručio je Ljubiša Krunić (PDP).

Na današnjoj posebnoj sjednici se raspravljalo o "Informaciji o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga RS-a".

Osim spomenutog, usvojeno je još nekoliko zaključaka, na prijedlog klubova zastupnika SNSD-a, Socijalističke partije, Demosa, Ujedinjene Srpske, NPS-a i poslaničke grupe NDP.

Narodna skupština RS-a smatra da je neutralan stav o pitanju sukoba između Rusije i Ukrajine i protivljenje uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji u interesu RS-a u okviru trenutne međunarodne, političke i sigurnosne pozicije RS-a.

Skupština RS-a usvojila je i zaključak kojim se usvaja "Informacija o međunarodnoj, političkoj i bezbjednosnoj situaciji – mjesto i uloga RS-a", te je naglašeno da RS ostaje posvećena očuvanju mira u BiH i regionu kroz saradnju na regionalnim integracijskim i sigurnosnim inicijativama, te podržava uključenje BiH u inicijativu "Otvoreni Balkan".

Dalje se navodi da je RS opredijeljena za poštovanje, pridržavanje i provođenje Dejtonskog sporazuma kao i za integraciju BiH i RS-a u EU uz poštovanje principa međusobnog uvažavanja te da su ova dva procesa kompatibilna i da se međusobno nadopunjavaju.

Narodna skupština RS-a konstatuje da je donošenje odluka o sukobu između Rusije i Ukrajine u nadležnosti Predsjedništva BiH i da Predsjedništvo BiH nije donijelo odluku o uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji.

- Vođenje vanjske politike BiH je u nadležnosti Predsjedništva BiH i samo odluke donijete konsenzusom i na ustavan način u Predsjedništvu BiH mogu biti smatrane za zvaničan stav BiH o spoljnopolitičkim pitanjima te u skladu s tim osuđuje jednostrane postupke i istupanja predstavnika institucija BiH mimo zvaničnih stavova – navodi se u zaključcima.

VEZANI TEKST - Ramić: Van pameti je da mi koji smo preživjeli agresiju slušamo ambasadora Rusije koja vrši agresiju na Ukrajinu

- Narodna skupština traži od predstavnika RS-a u institucijama BiH da glasaju protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji i da zastupaju neutralan stav BiH i RS-a u rusko-ukrajinskom sukobu, a u skladu sa zaštitom interesa RS-a - ističe se u zaključcima.

U zaključcima se navodi i da NSRS smatra da je misija Althea potrebna u cilju očuvanja mira i stabilnosti i da treba da ostane u BiH u skladu sa mandatom koji je rezolucijom daje Vijeće sigurnosti UN-a.

NSRS zadužuje Vladu da preduzme sve mjere kako bi obezbijedili svim građanima RS-a dovoljnu količinu životnih namirnica, energenata i električne energije, te ublažila inflatorni udar na životni standard građana.

Ovi zaključci stupaju na snagu narednog dana od dana donošenja.

Zaključci NSRS

Zaključci NSRS

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.