open-navfaktor-logo
search
Federalni ministar
Džindić: Finansijska revizija u NTF Ploče bit će urađena, ali na drugačiji način
Ured za reviziju institucija u Federaciji Bosne i Hercegovine nedavno je objavio kako je privremeno obustavio finansijsku reviziju Naftnih terminala FBiH Ploče.
23.05.2022. u 11:58
get url
text

VEZANI TEKST - Federalni ured nemoćan: Obustavljena revizija u Naftnim terminalima FBiH u Pločama

Federalni revizori pokušali su 10. januara obaviti reviziju, ali su, prema njihovim riječima, doživjeli neprijatnost od Uprave NTF Ploče. Istakli su kako je tada "sve ličilo na zastrašivanje i prijetnju".

- Budući da Ured za reviziju nije dobio traženu dokumentaciju, a rokovi po oba zaključka Komisije Parlamenta FBiH su istekli, generalni revizor Ureda za reviziju je 13. maja 2022. godine donio Zaključak o privremenoj obustavi finansijske revizije NTF-a - saopćeno je iz Ureda.

O prekidu revizije, što se može tretirati kao svojevrstan skandal, obaviješteni su Parlament FBiH, Parlamentarna komisija odgovorna za reviziju, Vlada FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije, OTF i NTF.

VEZANI TEKST - Revizori još nisu ušli u Naftne terminale FBiH u Pločama: Sve je ličilo na zastrašivanje i prijetnju

Nermin Džindić, federalni ministar energije, rudarstva i industrije, za Faktor je objasnio šta je bio problem.

- U januaru sam razgovarao sa Dževadom Nekićem, generalnim federalnim revizorom. Objasnio mi je sistem rada Ureda, u kojem ima ranije preciziran raspored revizija po institucijama i javnim kompanijama. Ako se revizija ne uradi u planiranom terminu, teško je to ponovo učiniti, odnosno "upasti" u neki novi raspored.

Znači, ovdje je problem nastao zbog nemogućnosti novog termina i zbog veoma važnne činjenice da je revizija trebala biti urađena na teritoriji druge države, Hrvatske, odnosno na prostoru Evropske unije, gdje važe neka druga pravila koja se moraju poštivati - objašnjava Džindić.

VEZANI TEKST - Zašto su revizori vraćeni neobavljena posla sa Naftnim terminalima Ploče?

Ipak, najavljuje kako će revizija ipak biti urađena.

- Planirano je da NTF Ploče pošalje svu potrebnu dokumentaciju Upravi društva Operator-terminali FBiH (OTF). Dakle, revizija će se uraditi na drugačiji, indirektan način, ali će se uraditi - tvrdi Džindić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.