open-navfaktor-logo
search
Uprkos Ustavnom sudu
Indikativna šutnja PIC-a: Da li stranci sa Vučićem trguju državnom imovinom BiH?
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je prije mjesec kako su mu međunarodni predstavnici kazali, nakon što ih je upitao zbog čega su "oteli nadležnost RS-u u segmentu poljoprivrede i šumarstva koje im pripadaju po Ustavu i Dejtonu", da je u pravu i da je potrebno "šest mjeseci da se to vrati". 
17.02.2022. u 21:09
get url
text

- Ma nemojte. Za jedan dan ste oteli to Republici Srpskoj, a potrebno vam je sad šest mjeseci da to vratite - kazao je tada Vučić. 

VEZANI TEKST - Udar na državu: NSRS usvojio zakonske akte kojim se osniva entitetski VSTV i oduzima imovina BiH

Otkako je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio odluke, a na osnovu apelacija Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda RS-a, da su poljoprivredno zemljište i šume vlasništvo države Bosne i Hercegovine, a ne entiteta Republika Srpska, predsjednik susjedne države krenuo je u žestoku ofanzivu osporavajući odluke najviše sudske instance u našoj državi. 

Vučić, koji verbalno u kontinuitetu govori o vladavini prava, evropskim vrijednostima, poštivanju teritorijalnog integriteta BiH (suverenitet svjesno preskače) ne samo da se direktno miješa u unutrašnja pitanja BiH, već je očigledno da intenzivno lobira kod predstavnika međunarodne zajednice da se odluke Ustavnog suda BiH stave van snage što je neviđen presedan u demokratiji i vladavini prava, a ono što je državna imovina dodijeli entitetu Republika Srpska. 

Za Ramiza Salkića, potpredsjednika bh. entiteta Republika Srpska, "vrlo je indikativna i čudna šutnja Vijeća za implementaciju mira (PIC), OHR-a i Evropske komisije po pitanju usvojenog Prijedloga zakona o nepokretnoj imovini u NSRS-u". 

- Ova šutnja je zabrinjavajuća u kontekstu ranijih izjava predsjednika Srbije da će šume i poljoprivredno zemljište pripasti RS-u, uprkos odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, i da je ta obećanja dobio od predstavnika međunarodne zajednice. Iako ovaj zakon direktno derogira raniju odluku visokog predstavnika o zabrani raspolaganja državnom imovinom, koja je pretočena u zakon, imamo šutnju OHR-a i PIC-a. Ovaj zakon se direktno i aktivno suprotstavlja ranijim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine čime se direktno krši Dejtonski mirovni sporazum. Uprkos ovoj činjenici nema reakcije OHR-a, Evropske komisije, niti PIC-a na ovaj zakon - upozorava Salkić. 

PIC je na vanrednom zasjedanju prije sedam dana oglasio se samo povodom nacrta zakona o entitetskom Visokom sudskom i tužilačkom vijeću RS-a koji je usvojio NSRS, dok se ni jednom rečenicom u svojoj izjavi nisu osvrnuli na usvojeni Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti. 

VEZANI TEKST - Haris Silajdžić: Državna imovina je pitanje od kojeg zavisi opstanak BiH, postoje instrumenti da se Dodik zaustavi

- Bosna i Hercegovina nema zakon o restituciji koji bi trebao osigurati denacionalizaciju državne imovine i vratiti građanima i organizacijama oduzetu imovinu u prethodnom periodu. Tek nakon toga treba dalje raspolagati preostalom državnom imovinom i to pitanje utvrditi državnim zakonom. Svaki drugi pristup je suprotan interesima oštećenih građana i organizacija, a u ovom slučaju je suprotan i ranijim odlukama Ustavnog suda Bosne i Hercegovine i visokog predstavnika. Ostaje velika dilema, pa možemo reći i opravdana sumnja, u šutnju Evropske komisije, OHR-a i PIC-a o ovako važnom i temeljnom pitanju koje se pokušava rješavati na entitetskom nivou i uzurpirati državna imovina Bosne i Hercegovine. Ako pođemo od toga da je Dejtonski mirovni sporazum definisao da Bosna i Hercegovina nastavlja svoj međunarodno pravni kontinuitet i subjektivitet, a da su entiteti nastali tim sporazumom, podrazumijeva se da je država vlasnik državne imovine - zaključuje u izjavi za Faktor Ramiz Salkić. 

O ovom pitanju oglasio se i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović. On se obratio ambasadorima u BiH i OHR-u, povodom agresivnih i učestalih Vučićevih pokušaja da negira konačne i obavezujuće odluke Ustavnog suda BiH o državnoj imovini Bosne i Hercegovine.

Bećirović je ambasadorima SAD-a, Velike Britanije, Njemačke, Francuske, šefu Delegacije EU-a u BiH Johannu Sattleru i visokom predstavniku Christianu Schmditu skrenuo pažnju na iznimno važna pitanja, kao što su: zašto je Vučić toliko opsjednut državnom teritorijom i imovinom države Bosne i Hercegovine, da li je istinita Vučićeva tvrdnja da su "stranci obećali" da će poljoprivredno zemljište i šume bespravno oteti od države Bosne i Hercegovine i suprotno Ustavu BiH i presudama Ustavnog suda BiH dodijeliti bh. entitetu RS, te da li postoji ijedan predsjednik bilo koje države u Evropi i svijetu koji se bavi poljoprivrednim zemljištem i šumama u drugoj državi.

VEZANI TEKST - Što nije uspjelo ratom, ni Miloševiću u Dejtonu, Dodik bi sada da ostvari: RS otima državnu imovinu

Bivši član Predsjedništva i nekadašnji ministar vanjskih poslova i premijer BiH te svojevremeno osnivač i predsjednik Stranke za BiH Haris Silajdžić prije nekoliko dana upozorio je da se "dovođenjem državne imovine u pitanje, dovodi u pitanje i opstanak Bosne i Hercegovine".

- Za mene je uvijek državna imovina BiH bila ključna. Bio sam predsjednik Vlade Republike BiH 1994. godine kada smo društvenu imovinu pretvorili u državnu. Mislim da postoje dva aspekta, jedan je ekonomski koji je očigledan i vrlo važan. Drugi je ključan, a to je teritorijalni integritet i suverenitet i u tome državna imovina igra veliku ulogu. Ljudi misle da se radi o nekim kasarnama. Državna imovina je sve, od voda, ruda, zemljišta, šuma... To je nešto što je Bosna i Hercegovina i zbog toga to treba najozbiljnije shvatiti. U pitanju je opstanak države Bosne i Hercegovine - rekao je Silajdžić.

Govoreći o mehanizmima kako bi se spriječilo oduzimanje, Silajdžić kaže da je Dejtonom državna imovina zaštićena.

- Ako imamo Dejton, onda je to zaštićeno. Državna imovina nije bila u pitanju ni u Dejtonu, nismo dozvolili da to bude pitanje. To je pitanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Dejton štiti državnu imovinu jer štiti Bosnu i Hercegovinu koja nastavlja svoje postojanje kao država po međunarodnom zakonu. Spore je oni koji imaju sasvim drugi plan, a Ustavni sud je potvrdio da je to tako. Prema tome možemo govoriti o korištenju, upravljanju, obligacionim obavezama, ali nikako o tome da se iznova utvrđuje vlasništvo. To je vlasništvo Bosne i Hercegovine i ostaje tako - kazao je Silajdžić. 

Nedavno je u jednom od intervjua i predsjednik SDA Bakir Izetbegović govorio o državnoj imovini, navodeći da je ona u vlasništvu BiH po odlukama Ustavnog suda i da se dio suvereniteta nad njom ne može dati bilo kojem entitetu, ni Federaciji BiH, ni Republici Srpskoj.

- Državna imovina će ostati državna s tim da će se moći u funkciji izgradnje u skladu s nadležnostima i uz dopust države prenositi na određene nivoe. Ne mogu iz međunarodne zajednice to ne podržati, to je dio našeg Ustava. Možda ćemo insistirati da se donese Zakon o restituciji jer imamo mnogo zahtjeva na stolu. Izgradnja hidrocentrala na Drini i aerodroma u Trebinju će biti zaustavljena. Mi nemamo ništa protiv toga da se gradi, ali uz saglasnost BiH - naveo je.

VEZANI TEKST - Zakon kojim Dodik od države otima imovinu nije upućen Vijeću naroda: Bošnjaci ponovo idu na Ustavni sud BiH

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u novembru prošle godine krenuo u proces formiranja ekspertske grupe koja bi pomogla u izradi zakona o upravljanju i korištenju državne imovine Bosne i Hercegovine. Ova ekspertska grupa bi trebala pomoći Parlamentarnoj skupštini BiH u donošenju zakona. Schmdit je 3. decembra uputio dopis državnim parlamentarcima i pozvao ih da preuzmu odgovornost nad procesom i uspostave ekspertsku radnu grupu koja će formulirati i razmotriti opcije za prihvatljivo i održivo rješenje za državnu i vojnu imovinu. 

U međuvremenu, NSRS je izglasao svoj zakon kojim se otima državna imovina u korist entiteta Republika Srpska, i koji sada treba da prođe proceduru kroz Vijeće naroda RS-a. Šef Kluba delegata iz reda bošnjačkog naroda Alija Tabaković najavio je da će oni donijeti odluku o pokretanju vitalnog nacionalnog interesa, potom uputiti apelaciju Ustavnom sudu RS-a, za koji već unaprijed znaju da će ih odbiti, te je sljedeća instanca Ustavni sud BiH. 

Raspolaganje državnom imovinom zabranjeno je zakonom koji je 2005. nametnuo tadašnji visoki predstavnik Paddy Ashdown. Taj zakon propisuje da je ništavna svaka odluka, akt, ugovor ili bilo koji drugi pravni instrument kojim se raspolaže državnom imovinom suprotno odredbama Zakona. On je na snazi, sve dok ne bude usvojen novi, kojim se uređuje provođenje kriterija koji će se primjenjivati za utvrđivanje imovine koja je u vlasništvu BiH, Federacije BiH, RS-a i Brčko Distrikta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.