open-navfaktor-logo
search
Dosad objavili 35 izvještaja
Institucijama BiH plusevi uprkos propustima: Revizori pojasnili zašto, a idu izvještaji o vlasti i mogli bi biti lošiji
Njih 19 pozitivno iako je skrenuta pažnja na nepravilnosti kod javnih nabavki, sklapanja ugovora o djelu, isplatu stimulacija, unapređenja...
AUTOR: M. R. S.
07.06.2024. u 10:49
get url
text
FOTO: Fena
Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je dosad izvještaje o radu 35 institucija u 2023. godini i sve su dobile pozitivno mišljenje revizora. Među njima je i 19 institucija koje su pozitivne uprskos tome što je skrenuta pažnja na određene nepravilnosti i propuste.
Revizori su im pažnju skrenuli zbog javnih nabavki, na neprihvatljivu praksu sklapanja ugovora o djelu, na isplatu stimulacija u iznosu većem od propisanog, unapređenja suprotna pravilnicima, nepravilan način trošenja novca predviđenog za reprezentaciju...
U ranijim periodima je institucijama sa sličnim "prekršajima" davano mišljenje s rezervom. Stoga nas je zanimalo zašto su ove kojima je u novim izvještajima "skrenuta pažnja" dobile pozitivno mišljenje.
Ukratko, odgovoreno je da utvrđene nepravilnosti i nedostaci nisu materijalno značajni da bi dobili mišljenje s rezervom, ali i da pozitivno mišljenje ne znači da nema problema koji mogu biti interesantni i tužilaštvima.
Indirektno je, moglo bi se reći, najavljeno da će posljednja grupa izvještaja, u kojoj će biti i institucije vlasti, biti nešto lošija.
- Nepravilnosti, slabosti i nedostaci koje ste naveli su karakteristične za većinu institucija BiH, ali njihova značajnost kod institucija čiji su izvještaji do sada objavljeni, sa aspekta revizijskih standarda, utvrđenog praga materijalnosti i drugih kriterija kojima se Ured koristi prilikom izražavanja mišljenja, nije zadovoljila uvjete za izražavanje mišljenja s rezervom. Podsjećamo da je i prošle godine Ured prvo objavio izvještaje institucija koja su sadržavala nedostatke koje navodite ili slične, u kojima nije izraženo mišljenje sa rezervom jer nisu bili ispunjeni navedeni uvjeti – odgovorili su iz Ureda za reviziju institucija BiH.
Istakli su da to ipak ne znači da u ovim institucijama ne postoje problemi koje treba otkloniti i koji "po svojoj prirodi mogu biti značajni s aspekta kriterija koje u svom radu koriste regulatorne, nadzorne ili institucije za provedbu zakona".
- Ured će u narednom periodu objaviti preostale izvještaje u kojima će se sigurno naći i izvještaji institucija kod kojih će navedeni i drugi nedostaci biti takvog stepena materijalnosti, u odnosu na zadane kriterije revizije, da će rezultirati modificiranim revizorskim mišljenjem – najavili su iz državnog Ureda za reviziju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.