open-navfaktor-logo
search
Federalna zastupnica
Kratina o svirepim ubistvima: Zar se čudimo što nema povjerenja u institucije, šta radi Vlada FBiH, ima li supervizije policajaca?
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine nikada nije dostavila potrebne materijale u Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH kako bi se održala tematska sjednica o sistemskoj zaštiti mentalnog zdravlja u FBiH, a zahtjev joj je poslan još 12. jula prošle godine, ukazuje federalna zastupnica Alma Kratina (DF).
12.02.2024. u 11:40
get url
text

VEZANI TEKST - Detalji ubistva u Tuzli: Policajac Elvis Ćustendil pravio probleme, ubio šeficu kafića koja je pokušala da ga smiri

Vlada Federacije BiH je dobro zakasnila 

Dodaje kako je zahtjev Vladi FBiH upućen i krajem septembra, ali odgovora nije bilo, a u Federaciji se dogodilo još jedno svirepo ubistvo. Ovaj put u Tuzli gdje je pijani i problematični policajac Elvis Ćustendil ubio suvlasnicu kafića Amru Kahrimanović.

- Na osnovu ljudskih tragedija, ubistava i samoubistava kojim svjedočimo ovih dana, jasno je da sistem ne pruža adekvatnu podršku i da je sve subjekte zaštite građana potrebno hitno preispitati. Kako se radi o zajedničkoj ustavnoj nadležnosti, Vlada Federacije je već dobro zakasnila da na nivou Federacije sagledamo stanje u svim kantonima u Parlamentu, i procjenimo potrebnu finansijsku podršku iz budžeta Federacije, za očuvanje mentalnog zdravlja građana - navodi Kratina i dodaje:

- Sve što je navedeno u obrazloženju inicijative o potrebi održavanja ove sjednice, nažalost, u međuvremenu je poprimilo još dramatičniju dimenziju, s obzirom na to da svjedočimo povećanju broja slučajeva nasilja sa smrtnim ishodom, okrutnih ubistava i samoubistava.

Naglašava kako je Parlament u skladu sa svojim nadležnostima i odgovornošću morao razmatrati sve ono što je sistem podrške mentalnom zdravlju građana.

VEZANI TEKST - Pitanja za vlasti: Zašto se od žrtve koja u pidžami bježi od nasilnika traže papiri, zašto nasilnik ima pravo viđati dijete, zašto...

- Ali očigledno kod Vlade Federacije nema spremnosti za sagledavanje stanja mentalnog zdravlja građana, utvrđivanje stanja i shodno tome pojačanja kapaciteta institucija, koje pružaju stručnu podršku. Ovo i nije za čuđenje jer se Vlada već ranije oglušila i o zaključak Parlamenta da nam dostave u proceduru tekst novog Zakona o zaštiti u porodici, ali i Prijedlog izmjena i dopuna Krivičnog zakona.

Rok za to je odavno istekao, a nema ni odgovora na zastupnička pitanja dokle se došlo sa zahtjevom Parlamenta. Zahtjev za razmatranje ovih iznimno važnih pitanja i dalje stoji, a od Vlade Federacije nikakve reakcije na davno upućene parlamentarne inicijative u interesu građana Federacije BiH - kazuje Kratina.

Koliko je nasilnika u redovima policije 

Dodaje kako je odavno poznato da "mnogo roditelja vodi djecu psihologu privatno".

- Termin košta od 50 do 70 KM. Zašto to čine? Je li to signal za pojačanje podrške možda i psihologa u školama, porodičnih savjetovališta, centara za mentalno zdravlje?

Šta je sa djecom koja ostanu bez majki nakon smrtnog ishoda porodičnog nasilja? Imaju li ta djeca podršku, hoće li biti tolika da izrastu u stabilne osobe - pita Kratina.

Osvrnula se i na policajce.

- Što sistematskog pregleda nema za policiju? Je li policija radila neku superviziju koliko je nasilnika u njihovim redovima, policajaca procesuiranih za nasilje u porodici? Kada se dogode ovakvi slučajevi, odjednom svi imaju primjere policajaca bahatih i nestabilnih i onda se čudimo što nema povjerenja u institucije - govori Kratina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.