open-navfaktor-logo
search
Udruženje traži pomoć iz regije
Methotrexate, osnovne doživotne terapije za reumatološke bolesnike nema ni u privatnim apotekama, ugrožena i djeca
Potvrdila je to za Faktor Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja, navodeći kako cijelo jutro dobija informacije od pacijenata da se lijek ne može nabaviti ni u ostalim gradovima u Federaciji BiH
AUTOR: A. S.
28.05.2024. u 08:02
get url
text
Nakon što su početkom prošlog mjeseca iz Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) obavijestili javnost o nedostatku lijeka Methotrexate (metotreksat), glavni citostatik, kojeg rematološki pacijenti koriste kao doživotnu terapiju, ne može se više nabaviti ni u privatnim apotekama u Kantonu Sarajevo.
Potvrdila je to za Faktor Alma Serdarević-Stefanišin, predsjednica Udruženja osoba oboljelih od reumatoidnog artritisa i ostalih reumatskih bolesti "Snaga" u BiH, navodeći kako cijelo jutro dobija informacije od pacijenata da se lijek ne može nabaviti ni u ostalim gradovima u Federaciji BiH.
Alma Serdarević-Stefanišin
Methotrexate se u jako velikim dozama koristi u Onkologiji, ali se kao osnovna terapija propisuje i pacijentima oboljelim od reumatskih i gastroenteroloških bolesti.
- Nažalost u FBiH se, iz dana u dan, širi lista nedostajućih lijekova, a pogođeni su najteži pacijenti. U takvoj smo situaciji da bismo vrlo brzo mogli ostati bez osnovnih terapija za liječenje. Ne znam šta se još treba desiti da nadležne federalne vlasti, ministar zdravstva, Nediljko Rimac, i Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja, počnu djelovati. Umjesto da se lista čekanja za terapije smanjuje, ona se, iz dana u dan, povećava. Da li to iko vidi, čuje od nadležnih i da li će nešto učiniti da se ova agonija zaustavi? Ovdje više nisu ugroženi onkološki pacijenti, ugrožen postaje svako onaj ko se razboli - naglašava Serdarević-Stefanišin.
U Bosni i Hercegovini je oko 45.000 oboljelih od reumatskih bolesti. Prema zadnjim statističkim podacima, u FBiH ih je od 28.000 do 30.000, uključujući i djecu.
- Najgore je što veliki dio oboljelih, skoro 70 posto zajedno sa djecom, koristi Methotrexate. Hoću da naglasim to da više nisu samo odrasli ugroženi, nego i djeca, jer nema supkutanog, intramuskularnog i tabletarnog lijeka, a moram podvući da je Methotrexate osnovna terapija i prva linija liječenja svih reumatoloških bolesti - ističe Serdarević-Stefanišin.
Kaže kako je Udruženje prije dva dana pokrenulo apel preko istih udruženja u susjednim zemljama Hrvatskoj, Crnoj Gori i Srbiji da, koliko je to u njihovoj moći, skupe i pošalju lijek.
- Očekujemo da ćemo u narednim danima dobiti od naših prijatelja iz regije određenu količinu lijeka, kojom ćemo zbrinuti neke pacijente, ali nećemo moći sve. Šta da kažem onima koji me pozovu i upitaju za lijek, a ja ga nemam - navodi Serdarević-Stefanišin.
Methotrexate ne nalazi se na listi lijekova Fonda solidarnosti za oboljele od reumatskih bolesti, pa su ga ovi pacijenti do sada, prema riječima predsjednice Udruženja, kupovali u privatnim apotekama. Međutim, sada ga nema ni tamo. 
- Pitala sam da li se lijek može interventno uvesti, odgovoreno mi je da ne može, a saznala sam da ga nema ni u entitetu RS. Kada je riječ o cijeni, Methotrexate nije toliko skup kao neki drugi lijekovi. Primjera radi 50 tableta po dva i po miligrama, koštaju oko 30 KM, a injekcije se kreću od 20 do 35 KM na sedmičnoj bazi. Međutim, problem je što ga nigdje nema - kaže Serdarević-Stefanišin.
Federalna lista lijekova nije revidirana pet godina. Postoje naznake da bi se to konačno u narednom periodu moglo desiti.
Udruženje "Snaga" 10 godina bori se da se lijek na Federalnoj listi proširi i na reumatološke pacijente, kako ga više ne bi morali kupovati. Da li će se to, nakon decenije, i desiti, ostaje da vidimo.     
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.