open-navfaktor-logo
search
Povika na vuka, a lisice...
Ministru (ne)sigurnosti Helezove izjave siju strah, a rušenje države u Dodikovoj režiji šutnjom podržava
Kao ministar sigurnosti koji ima obavezu da zaštiti građane od svakog vida nesigurnosti, očekujem da reaguju nadležna tužilaštva i policijske agencije i da utvrde ko je i kakve je to planove krojio, te da sankcionišu Helezovo širenje straha, panike i mržnje, poručio je Nenad Nešić reagirajući na izjave ministra odbrane Bosne i Hercegovine koji se oglasio povodom usvajanja Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji manjeg bh. entiteta u Narodnoj skupštini RS-a. 
30.06.2023. u 11:08
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić i "slikovito" odgovorio Helezu, pa Brčko "ugurao" u RS

Helez je između ostalog kazao da "nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom. Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija".

- Plan "A" je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem učestvovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan "B". Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije - naglasio je Helez. 

Nešić kaže da su ga nakon ove poruke ministra odbrane "zvali brojni građani, uznemireni i uplašeni Helezovom izjavom o nekakvim planovima za obračun sa RS-om".

Zna ministar sigurnosti odlično da nema u ovoj poruci nikakvog "obračuna sa RS-om", već pravnim sredstvima sa onima koji bi da završe rasturanje ove države, ali dobro je biti što glasniji te skrenuti priču sa rušenja države na Helezove poruke. 

Ako Nešić iskreno misli da kao "ministar sigurnosti ima obavezu da zaštiti građane od svakog vida nesigurnosti", zašto onda nije reagirao ovako oštro kada je u NSRS-u usvojena odluka koja je udar na ustavni poredak države Bosne i Hercegovine, jer je ona izazvala nesigurnost građana? 

Zašto Nešić, recimo, nije obišao mladića Osmana Mehanovića kojeg su u Bratuncu brutalno pretukli samo zato što je Bošnjak i oglasio se nakon toga te zatražio da policija i tužilaštvo procesuiraju nasilnike, a on svojim dolaskom u ovaj podrinjski gradić poslao poruku povratnicima da im se garantira sigurnost? 

VEZANI TEKST - Nakon što mu je OSA ukinula zabrane, Ković stigao u BiH: Dočekao ga Nešić

Helez je svojom porukom o planu "A" i "B" uznemirio Nešića, ali ga nisu uznemirili Noćni vukovi koji su defilovali prije nekoliko večeri ulicama Banje Luke? Njihovo prisustvo na teritoriji Bosne i Hercegovine nikoga ne dovodi u stanje uznemirenosti, niko nije uplašen. Tako barem to smatra ministar sigurnosti jer nigdje se nije oglasio i zatražio da se provjeri ko je dozvolio Putinovim bajkerima koji se nalaze na crnim listama EU-a i SAD-a da uđu u Bosnu i Hercegovinu. 

Uznemiren je Nešić zbog Heleza, koji nema dileme šta treba raditi u ovom trenutku - procesuirati one koji ruše ustavni poredak i ne dozvoliti secesiju, ali nije zbog ukidanja zabrane ulaska u BiH Milošu Koviću, svjedoku odbrane ratnog zločinca Ratka Mladića. 

Naprotiv, čim je Ković došao u našu zemlju, među prvima se sastao s njim i ponosno objavio zajedničku fotografiju na društvenim mrežama. 

Ovaj profesor historije, podsjetimo, branio je u Hagu zločine srpskih snaga tvrdeći da su se samo branili, tvrdio da je u BiH vođen građanski rat. 

Prilikom poricanja optužbi o cilju stvaranja "velike Srbije" etničkim čišćenjem zauzetih teritorija, opravdavao je zločine srpskih snaga zločinima drugih zaraćenih strana, a sudije su ga zbog toga više puta upozorile. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.