open-navfaktor-logo
search
Puca li koalicija
Nešić partneru iz državne vlasti: Helezu, podnesi ostavku, za ministra te je izabrao Dodik
Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenad Nešić (Demokratski narodni savez) pozvao je svog kolegu i partnera iz državne vlasti ministra odbrane Zukana Heleza (Socijaldemokratska partija) da podnese ostavku zbog njegovih izjava u vezi s opstankom države.  
29.06.2023. u 10:38
get url
text

VEZANI TEKST - Zukan Helez o odluci NSRS-a: Plan "A" i plan "B" kao odgovor na secesionistička divljanja

Podsjetimo, Helez je povodom usvajanja Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH na teritoriji manjeg bh. entiteta u Narodnoj skupštini RS-a na društvenim mrežama poručio, između ostalog, da "nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom. Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija".

- Plan "A" je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem učestvovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan "B". Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije - napisao je Helez na svom Facebook profilu.

Nešić je na Facebooku naveo kako su ga "od sinoć zvali brojni građani, uznemireni i uplašeni Helezovom izjavom o nekakvim planovima za obračun sa RS-om".

VEZANI TEKST - Nakon što mu je OSA ukinula zabrane, Ković stigao u BiH: Dočekao ga Nešić

- Kao ministar sigurnosti koji ima obavezu da zaštiti građane od svakog vida nesigurnosti, očekujem da reaguju nadležna tužilaštva i policijske agencije i da utvrde ko je i kakve je to planove krojio, te da sankcionišu Helezovo širenje straha, panike i mržnje.

Pozivam Heleza da pokaže principijelnost i podnese ostavku, ukoliko mu se ne dopadaju legitimni politički stavovi iz RS-a. Podsjetit ću Heleza da ga je za ministra izabrao Milorad Dodik, pa kada već toliko ne voli Dodika, evo mu prilike da pokaže otklon i kaže da neće da bude sa njim u koaliciji. Sve drugo je isprazna demagogija neodgovornog političara koji prije svega laže svoje birače.

I nije naš problem što njih laže, ali nećemo dozvoliti da unosi nesigurnost i strah među građane. Bosne i Hercegovine ima onoliko koliko se svi u njoj osjećaju komotno i ravnopravno i ona može postojati samo na bazi dejtonske konstitutivnosti tri naroda i dva entiteta. To što Helez umišlja da je njegov i vjekovni grunt naših predaka, to može okačiti mačku o rep. Njegovo je samo ono što su mu ostavili njegovi preci - napisao je, između ostalog, Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.