open-navfaktor-logo
search
Imaju dva zahtjeva
Pacijenti ne odustaju: Traže više novca za Fond solidarnosti ili izlaze na proteste ispred Vlade FBiH
Ako se u narednom periodu stvari ne pomaknu s mrtve tačke, ne osiguraju dodatna sredstva i ne povećaju budžetska izdvajanja za Fond solidarnosti, koji je pri Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja (ZZOR) Federacije Bosne i Fercegovine, pacijenti u većem bh. entitetu, među kojima je veliki broj onih sa teškim dijagnozama, ponovo će na proteste.
23.08.2023. u 07:47
get url
text

Kazao nam je to Dalibor Đerić, projekt-koordinator Centara civilnih inicijativa (CCI), naglašavajući kako će pacijenti ispravljanje višedecenijskog kršenja ljudskih prava, pravo na život i liječenje najtežih bolesnika, ovog puta tražiti ispred Vlade FBiH.

Pravo na lijek

- Vjerujem da će nadležni učiniti sve da do novih protesta ne dođe. Istovremeno sumnjičav sam da će postupiti u skladu sa zakonom kako je to predviđeno jer se radi o poprilično velikim dodatnim izdvajanjima za koja oni u ovom trenutku nemaju toliko prostora. Što se tiče nas, mi ćemo i dalje nastaviti zagovarati primjenu Zakona o zdravstvenom osiguranju FBiH. Ako misle da je zakon nerealan, neka ga mijenjaju, ali raditi suprotno zakonskim odredbama nema smisla - navodi Đerić.

Vlada FBiH dvije decenije krši Zakon o zdravstvenom osiguranju FBiH na način da godišnje izbjegava u budžet Fonda solidarnosti uplatiti između 130 i 140 miliona KM.

Dalibor Đerić

Pokazala je to Analiza finansiranja, upravljanja i rukovođenja Fondom solidarnosti FBiH, sa kojom je Đerić upoznao javnost na press konferenciji u martu ove godine.

 VEZANI TEKST - Teški pacijenti izašli na proteste: Nadležni prave milionske uštede i oročavaju novac dok bolesni umiru

U međuvremenu, teški onkološki bolesnici, oni sa multipla sklerozom, rijetkim oboljenjima, poput cistične fibroze i drugih, godinama čekaju na lijekove koje im znače život. U toj agoniji mnogi ih nažalost i ne dočekaju.

Prošlog mjeseca, pred proteste pacijenata koji su ispred zgrade Federalnog parlamenta održani 24. jula, Đerić je za Faktor kazao "kako je praksu ranijih nastavila i trenutna Vlada FBiH na čelu sa premijerom Nerminom Nikšićem".

Samo dan poslije - 25. jula Vlada FBiH povukla je sa sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH rebalans budžeta i Dokument okvirnog budžeta.

- U suštini obje tačke u direktnoj su ili indirektnoj vezi sa sredstvima za Fond solidarnosti. Da li su tome doprinijeli protesti ili ne, ne mogu sa sigurnošću tvrditi - kaže Đerić.

Sastanci sa zastupnicima i delegatima

Od tada do danas, prema riječima Đerića, održano je 20-ak sastanaka sa zastupnicima u Zastupničkom i delegatima u Domu naroda Parlamenta FBiH.

- Željeli smo saznati kako zastupnici i delegati i iz pozicije i iz opozicije gledaju na to što se decenijama krši zakon kada je riječ o finansiranju Fonda solidarnosti. Od opozicije smo dobili apsolutnu podršku i za rebalans i za nacrt budžeta. Oni iz pozicije su oprezniji. Kada je u pitanju rebalans budžeta, oni su za, barem deklarativno, vidjet ćemo kako će se stvari odvijati kad dođe na dnevni red sjednice. Kod nacrta budžeta za 2024. su oprezniji, nisu protiv povećanja sredstava, ali za sistemsko rješenje i mišljenja su da treba raspakovati Zakon o zdravstvenom osiguranju i preispitati cijeli koncept izdvajanja sredstava za Fond solidarnosti - pojašnjava Đerić.

 VEZANI TEKST - Oko 200 žena sa karcinomom dojke čeka terapiju; Glušac: Zvali smo predstavnike Vlade FBiH na sastanak, nisu došli

Dodaje da će krajem iduće sedmice zaključiti sastanke nakon čega će prema Vladi FBiH i nadležnim ministarstvima uputiti dva osnovna zahtjeva.

- Prvi zahtjev je da se kod rebalansa budžeta za 2023. godinu osiguraju dodatna sredstva za Fond solidarnosti u iznosi od oko 40 miliona KM. Kad kažemo dodatna sredstva misli se na Plan ZZORFBiH, jer je Zavod početkom godine podnio izvještaj koliko mu je potrebno novca za ovu godinu, a to je oko 80 miliona maraka. Međutim, Vlada je kroz budžet izdvojila samo 33 miliona KM. Druga stvar je da se prilikom kreiranja budžeta za narednu godinu rukovode Zakonom o zdravstvenom osiguranju FBiH. Ono što je nama, osim zakona, adut u cijeloj ovoj priči, je Zaključak Odbora za ekonomsku i finansijsku politiku Zastupničkog doma koji je ovo sve i napisao te traži od Parlamenta FBiH da zaduži Vladu da postupi po njemu - zaključio je Đerić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.