open-navfaktor-logo
search
SNSD gubi delegata u PSBiH
PDP-ov Vuković nakon žrijeba: Ovo sada može mijenjati političke prilike, prvo ćemo tražiti smjenu Vijeća ministara BiH
AUTOR: M. R. S.
01.07.2024. u 12:46
get url
text
Nenad Vuković
Nenad Vuković
FOTO: Dider Torche
Rezultat žrijebanja održanog danas u Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) Bosne i Hercegovine može mijenjati političke prilike kad je u pitanju nivo Bosne i Hercegovine.
Istakao je ovo Nenad Vuković, generalni sekretar PDP-a, nakon što je žrijeb odlučio da mandat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pripadne PDP-u, čime SNSD gubi jednog od četiri delegata, a time i kontrolni paket.
Vuković je kazao da ostaju pri planovima, ali da dalje ne bi govorio o tome dok se ne završi procedura nakon današnjeg žrijebanja i ne uđu u Dom naroda.
- Naša intencija je da pokušamo razriješiti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Nije nam intencija da što prije dođemo u poziciju vlasti, ali jeste da pokušamo smijeniti najlošiji sastav Vijeća ministara. Ta koalicija, parnteri (SNSD, Trojka i HDZ) nisu dobro radili, nisu ništa radili. I želimo vidjeti šta svi ostali misle o tome. Ne garantujemo da imamo većinu za to (smjenu Vijeća ministara), nismo ni s kim razgovarali, ali smatramo da treba tu inicijativu da pokrenemo - rekao je Vuković.
Dodao je da Vijeće ministara nije ništa isporučilo, pogazio je sve što je rekao o evropskom putu, zakonima, i da misli da je svima preko glave sastanaka na kojim se razgovara o tome zašto nisu nešto uradili. 
On je kazao da je tema Izbornog zakona Bosne i Hercegovine ostala otvorena.
- Dio pitanja nametnut je od strane Christiana Schmidta, ostalo je nezadovoljstva i s naše strane i sa strane vlasti - dodao je.
Vuković je napomenuo da nije siguran koliko će trajati procedura nakon današnjeg žrijebanja, odnosno kada će on ući u Dom naroda, alo da misli da je danas završena stvar.
Nakon žrijeba, CIK BiH treba donijeti odluku o potvrđivanju rezultata. Na nju je moguća žalba. 
Vuković je, na izjavu lidera SNSD-a Milorada Dodika da neće povući nijednog delegata iz državnog Doma naroda, kazao da je to teško komentirati i da je to možda neki spin zbog nervoze i nezadovoljstva ovim što se desilo danas.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.