open-navfaktor-logo
search
Sjednica Vlade TK
Počelo rješavanje problema na UKC-u Tuzla: Zatečeni dug iznosio 103 miliona KM, 87 posto opreme dotrajalo
Stanje na Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Tuzla bila je tema vanredne sjednice Vlade Tuzlanskog kantona (TK), na kojoj je zaključeno da su zaustavljeni negativni trendovi u poslovanju najveće zdravstve ustanove u TK.
19.04.2023. u 22:15
get url
text

- Utvrdili smo da je s 31. decembrom 2021. godine dug UKC-a Tuzla iznosio nešto više od 103 miliona KM. Do danas je taj dug umanjen za više od 10 miliona KM, a veoma je važno da je poslovanje stabilizirano i da se ne stvaraju novi dugovi - rekao je Emir Softić, predsjednik Upravnog odbora UKC-a Tuzla.

U izvještaju o poslovanju koji je prezentiran Vladi TK stoji da od 103 miliona KM, obaveze prema dobavljačima iznose oko 49 miliona KM, a akumulirani gubitak skoro 59 miliona KM. Posmatrajući samo prošlu godinu, u prvih šest mjeseci ostvaren je gubitak u iznosu od skoro osam miliona KM, dok je u drugom polugodištu ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od nešto više od sedam miliona KM.

O problemima s opremom govorio je vršilac dužnosti direktora UKC-a dr. Denijal Tulumović, koji je rekao da je u saradnji sa šefovima klinika sačinjen spisak opreme koju treba nabaviti. On se posebno osvrnuo na nabavku linearnog akceleratora, koji se koristi za zračenje oboljelih od karcinoma jer takvi pacijenti trenutno ne mogu primati radioterapiju na UKC-u i moraju ići u druge medicinske centre u Bosni i Hercegovini.

- Pokrenuta je nabavka linearnog akceletarora, koji se sastoji od CT simulatora, fantoma i elektronske jedinice za sistem zračenja. Nadamo se da ćemo za tri do pet mjeseci imati nabavljen novi linearni akcelerator i popravljen jedan od starih. Napravili smo analizu koja je pokazala da je 87 posto opreme na UKC-u amortizovano i zbog toga smo krenuli u kupovinu nove - rekao je dr. Tulumović.

Tulumović i Softić na sjednici Vlade TK

Vlada TK, za nešto više od godinu, izdvojila je oko 18 miliona KM za poboljšanje rada i funkcionisanja, a od toga je 7,5 miliona namijenjeno nabavci linearnog akceleratora, a ostatak za nabavku potrebne opreme.

Predsjednik Upravnog odbora istakao je da su pokrenute nabavke najveće ulaganje u UKC-u još od decembra 2009. godine, kada je puštena u rad Plava bolnica.

- Ulaganja koja smo pokrenuli smo pokazali da želimo imati pruženu ruku ka UKC-u, ali pod uvjetom da vidimo da se spremaju korjenite promjene, koje su definitivno potrebne. UKC je nekada bio brend TK, a pitanje je je li to više. Mi smo odlučni da taj status vratimo. Kada čujemo da je ova investicija, u jednom kratkom periodu, najveća u posljednjih 14 godina to je signal šta želimo uraditi - rekao je premijer TK Irfan Halilagić.

Direktor Tulumović rekao je da na UKC-u pokušavaju smanjiti liste čekanja, pa je istakao da djeca više ne moraju čekati na magnetnu rezonancu.

- Otvorili smo prostor da kolege rade i subotom i da za to budu posebno stimulirani. Prioritet su nam bila djeca i njihova magnetna rezonanca, na ortopediji planiramo uvesti operativne zahvate subotom, kao i na Internoj klinici kada su u pitanju kolonoskopije, a očekujemo isto na klinici za otamologiju - rekao je dr. Tulumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.