open-navfaktor-logo
search
Klanjana dženaza
Poruke iz Potočara: "Evropa ne vidi žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje genocida"
U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari završena je komemoracija žrtvama genocida. Nakon dženaze obavljen je ukop 19 žrtava genocida. 
11.07.2021. u 10:53
get url
text

Komemoraciju i dženazu možete pogledati u videu BHRT-a ispod: 

14:05 - U ovim trenucima okončan je ukop 19 žrtava genocida u Srebrenici. 

13:40 - Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne vidi žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca, poručio je u Potočarima reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović.

- Dvadeset i šesti put stojimo na ovome svetom mjestu naše tuge, naše boli, naših sjećanja i naših dova. Prošlo je dvadeset i šest godina od kada su krvoloci, što imaju imena i prezimena, jasnu i nedvosmislenu ideologiju, plan, organizaciju, strategiju i zločinačku namjeru, počinili genocid u Bosni i Hercegovini i u ovoj pitomoj dolini, u ovom dženetu na zemlji, u drevnoj Srebrenici - kazao je Kavazović u obraćanju nakon dženaze, te nastavio:

- Od tada, mi Bošnjaci, svoje vrijeme brojimo od tog strašnog zločina, pamteći svaku nevinu žrtvu, ali i svakog zločinca i čekamo pravdu. Zlo genocida u Bosni i Hercegovini se nije slučajno dogodilo. Ono je bilo planski razrađeno i izvedeno. To zlo je prikrivano, negirano i veličano svih ovih godina. Ono je duboko i žilavo, a nije ga lahko savladati. Njegov otrov će još dugo kolati ovim prostorima.

Ipak, kako je kazao, vjeruje da će vremenom obični mali ljudi, koji su bliži jedni drugima, naći načina da prezru počinitelje i odbace zlo iz svog duhovnog bića, vraćajući se moralnim vrijednostima.

- Siguran sam da prošlost, koja je teška, može biti i prilika da razumijemo jedni druge i da jedni drugima pomognemo, ako prihvatimo istinu kao vodilju. Svi dobri ljudi, sa svih strana, a posebno u Evropi, trebaju pomoći Bosni i Hercegovini i Srebrenici - naveo je Kavazović.

Poručio je kako je Srebrenica bila i ostala "ne samo naše pitanje, pitanje naše savjesti i morala, već i pitanje morala i savjesti cijele Evrope".

- Srebrenica je mjesto pamćenja i sjećanja na nevino ubijene ljude u Bosni i Hercegovini pred očima čitave Evrope, koja ih nije željela vidjeti, a ne želi vidjeti žrtvu jasno ni danas, jer šuti i okreće glavu na negiranje zločina genocida u Bosni i Hercegovini i veličanje i odlikovanje zločinaca - rekao je Kavazović, te nastavio:

- I danas smo se okupili na mezarju u Potočarima, da se namazom i dovom sjetimo naših najmilijih. Svaka naša posjeta, obilazak ovog mezaristana, neprekinuti je živi razgovor koji traje i koji donosi smiraj dušama onih koji jedni za drugima žude. Mi vjerujemo da su naši šehidi živi i da se raduju našem dolasku i svakoj Fatihi koju im proučimo. Neka svaka naša posjeta našim šehidima bude naš zavjet da ćemo ostati okrenuti dobru i miru među ljudima. Neka to bude naš zavjet da nećemo dozvoliti da se tama naseli u našim srcima, da ćemo uvijek voljeti ljude kao braću i sestre, a zlo prezirati i boriti se protiv njega.

Budimo uvijek svjesni Božijeg obećanja da je žrtvi ostavljena posljednja riječ – dova, i da između dove mazluma (potlačenog), onoga kome je zlo učinjeno, i Uzvišenog Boga nema perde, niti zastora, dodao je Kavazović.

- U ovom iznimnom trenutku našeg duhovnog uzdignuća, uputimo dove za sve nas, za naše najmilije, za žive i mrtve, za našu domovinu i narod u ovom danu sjećanja na braću i sestre, čiji životi su postali vječnost i vječiti zalog naših zemaljskih života - poručio je Kavazović, završivši svoje obraćanje molitvom.

13:05 - Počeo je vjerski dio obilježavanja godišnjice genocida, odnosno dženaza za 19 žrtava koje se danas kopaju. Dženazu predvodi Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH. 

13:01 - U toku je odavanje počasti žrtvama genocida i polaganje cvijeća u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari. 

VEZANI TEKST - Brojne delegacije položile cvijeće i odale počast žrtvama genocida

12:45 - Obraćanjem Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, završena je komemoracija u Potočarima.

Uslijedit će klanjanje dženaze i ukop žrtava genocida. 

Džeferović je ponovo pozvao na zabranu negiranja genocida, a pozvao je i međunarodnu zajednicu, UN, da zaštite svoje presude u slučaju ratnih zločina pred međunarodnim sudom u Hagu te da zabrane njihovo negiranje. 

VEZANI TEKST - Džaferović: Zabranite negiranje genocida; skinite teret sa svoje savjesti i zlu kob sa svoje djece...

- Čak se otišlo i u fazu napada na one, koji svojim rezolucijama osuđuju genocid u Srebrenici, kao što je to slučaj poslije donošenja civilizacijskih rezolucija u skupštinama Crne Gore i Kosova, kao i u slučajevima ranije donesenih rezolucija u svijetu.

Ovo je fenomen kojim će se morati pozabaviti cijeli svijet. Ako neko misli da je to problem samo Bosne i Hercegovine, grdno se vara. Zakon zla je takav da će se ono, ako ne bude zaustavljeno, širiti i jačati, sve dok ne ugrozi i one zajednice koje vjeruju da su zaštićene pred njim - rekao je Džaferović.

VEZANI TEKST - Erdogan: Srebreničke rane na našim srcima i dalje krvare

12:29 - Video porukom se obratio predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan. 

12:15 - Na komemoraciji se u ime Majki Srebrenice obratila Kada Hotić. Ona je, između ostalog, kazala da je Srebrenica danas grad mrtvih, ali je pozvala: "Nemojte nas žaliti, nego pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet". 

Hotić je rekla kako smo s okupili na 26. godišnjicu srebreničkog genocida, kako bi ukopali posmrtne ostatke nevino ubijenih koji su za vrijeme rata boravili u Srebrenici.

Podsjetila je kako je ovo nekad bila industrijska zona u kojoj su mnogi radili i zarađivali kako bi prehranili porodice, bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

- Sada je ova dolina, postala mirna smrtna tišina, gdje su muslimani našli svoj vječni smiraj - rekla je Hotić koja je uputila molitve za žrtve.

Dodala je kako majke, supruge i djeca, koji su ostali bez najdražih , 11. juli obilježavaju kao dan sjećanja na žrtve srebreničkog genocida, kao i dan kada su se zadnji put vidjeli i rastali sa svojim najmilijima, porodicama i sugrađanima ovog kraja u Podrinju i Srebrenici.

Hotić je kazala kako je i sama svjedok i očevidac strašnih zločina koji su zadesili nevine ljude.

Prema njenim riječima, na malom prostoru je satjerano na desetine hiljada ljudi.

Pored toga što su bili svakodnevno izloženi napadima, preživjeli su bili izloženi i gladi, ostavljeni bez električne energije i bez komunikacije s vanjskim svijetom.

- Bio je to logor na otvorenom iz kojeg ne možemo izaći, jer su svi putevi i bilo kakvi prolazi bili pod srpskom stražom i kontrolom, a bez oružja smo bili nemoćni da se odbranimo - rekla je Hotić.

Dodala je kako su 11. jula 1995. odvojeni od svojih porodica, a srpske snage na čelu s presuđenim ratnim zločincem Ratkom Mladićem, ušle u Srebrenicu.

Hotić je rekla kako je narod vjerovao da će ih štititi Ujedinjene nacije, ali da se to nije dogodilo.

Ukazala je na strašne zločine koji su počinjeni nad nevinim civilima, koji su ubijani, mučeni, silovani…

Pomoć, ističe Hotić, nije došla ni od međunarodne zajednice.

- Sve muškarce su Srbi izdvojili od nas prilikom deportacije, preživjele su žene i mala djeca. Odvojeni muškarci su poubijani i zatrpani u masovne grobnice, za kojima i danas tragamo, da bar to malo kostiju ukopamo dostojno čovjeku - rekla je Hotić.

Dodala je kako počinitelji genocida i danas poriču da su počinili ove zločine.

- Mi majke, supruge, tražit ćemo pravdu, pričati istinu, pa valjda će se u svijetu roditi bolji, pravedniji ljudi gdje neće se tražiti kakve razlike među ljudima - rekla je Hotić.

Zahvalila je svima koji suosjećaju sa žrtvama i porodicama te osuđuju zločin i genocid.

- Napominjem da nijedna religija nije razlog ljudskoj patnji. Danas je Srebrenica, grad mrtvih. Učinite da se vrati u život. Molim vas, nemojte nas žaliti, već pomozite da se izgradi bolji i pravedniji svijet - zaključila je Hotić.

Ona je pročitala i poemu "Sine moj" koju je, kako je kazala, napisala dok je tragala za ubijenim sinom. 

12:05 - Na Komemoraciji se video porukom obratio Aleksa Bečić, predsjednik Skupštine Crne Gore, koja je nedavno usvojila Rezoluciju o osudi genocida u Srebrenici. 

Danas je u Srebrenici prisutna visoka delegacija Crne Gore, koju predvodi predsjednik Milo Đukanović i zamjenik premijera Dritan Abazović. Povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, u ime države Crne Gore, javnosti se u zvaničnoj poruci obratio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić.

- Nakon 26 godina od ovog, za sve mučnog i tragičnog događaja za sve nas u regionu, želim da Vam kao predsjednik Skupštine Crne Gore, ali i kao sin, brat, rođak, i komšija, i uvijek kao čovjek, uputim izraze dubokog saosjećanja. Uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikad više ne preispitujemo mir. Sa mračnom prošlošću se moramo suočiti. U okviru tog procesa, Crna Gora kroz Rezoluciju o genocidu u Srebrenici, u Skupštini čiji sam predsjednik, najoštrije osudila genocid u Srebrenici, kao i one koji ga negiraju. 

Zločinci imaju ime i prezime, nemaju oni nikakvu nacionalnost, nikakvu vjeru. Ni Bog ni Allah nije sa njima. Molim sve one, koji ovih dana, brane ovaj ili onaj narod od Crne Gore, da prestanu sa štetnim manipulacijama. Upravo takvim postupanjima oni poimenično određenom pojedincu kojem je ustanovljena krivica kao individualna odgovornost grade živi štit od određene nacije i određene vjere. Samim tim kompromituju tu naciju i tu vjeru.

Izražavajući spremnost da učinim sve da nikada više ne dođemo u situaciju da izbiju ratni sukobi u okviru kojih će se zbivati bezumni zločini, čije ćemo žrtve sahranjivati decenijama nakon toga, kao i u uvjerenju da nikada više zločin, stradanja, razaranja, barut, i nestabilnost neće biti prva asocijacija na Balkan, još jednom se u ime građana Crne Gore i svoje ime poklanjam ubijenim, uz osjećaj dubokog pijeteta prema njima i iskrenog saučešća u bolu članova njihovih porodica. Da njihove duše počivaju u miru, slava im - zaključio je Bečić.

12:04 - Muhamed Avdić, predstavnik porodica žrtava, u svom potresnom obraćanju govrio je o stradanju svoga oca. Potresno obraćanje 39-godišnjeg Muhameda možete pogledati u videu: 

11:59 - Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani danas je uputio izraze saučešća i poštovanja prema žrtvama genocida u Bosni i Hercegovini. Ministar Osmani je poručio da se zločin genocida ne smije relativizirati, a činjenice moraju ostati činjenice.

- Genocid u Srebrenici mračan je i tužan dio historije koji se nikada ne smije ponoviti. Teško je živjeti s ovim sjećanjem, ali je uistinu mnogo teže pronaći riječi kojima se mogu opisati bol i tuga koje ovaj dan priziva. Bol preživjelih bol je svih nas. Stravični događaji iz 1995. ponovo su nas na tragičan i tužan način naučili ozbiljnoj životnoj lekciji – da održavanje mira i njegovanje demokratskih vrijednosti zahtijeva ozbiljnu i kontinuiranu posvećenost i predanost svih nas svakog dana. Ne bismo trebali zaboraviti ovaj tragičan događaj; on se ne smije relativizirati, činjenice moraju ostati činjenice, tako da se više nikada ne ponovi - poručio je Osmani te dodao:

- Republika Sjeverna Makedonija saosjeća i dijeli bol građana Srebrenice i Bosne i Hercegovine. Međutim, govoreći o ovim tragičnim događajima, koji i dalje odzvanjaju u našim glavama i koji se nikada ne smiju ponoviti, vidim nadu u budućnost. Nadam se da smo, uprkos lekcijama naučenim iz ovih zastrašujućih događaja, sada svi ujedinjeni u svojim naporima i svjesniji vizije izgradnje trajnog mira i prosperiteta za buduće generacije. Zemlje regije prešle su dalek put i postigle mnogo nakon nasilnog perioda devedesetih. Danas se sve zemlje zapadnog Balkana prilagođavaju euroatlantskim vrijednostima i teže evropskim integracijama.

Danas moramo uložiti maksimalnu posvećenost u izgradnju humanih i demokratskih društava, u kojima će prevladavati vladavina prava i u kojima će se poštivati ljudska prava i slobode i koja će težiti promociji jednakosti i poštivanju različitosti, kao i poštovanju slabih i nemoćnih.   Sjetimo se da je naša dužnost da zajedničkim snagama i odgovornošću, međusobnim uvažavanjem i razumijevanjem stvorimo bolje društvo za svakoga od nas pojedinačno, istovremeno osiguravajući svijetlu i prosperitetnu budućnost za cijelu regiju i njene buduće generacije. Odajući počast žrtvama i braneći istinu, zaista možemo izgraditi budućnost za sve nas - zaključio je Osmani.

11:37 - Video porukom su se obratili Eric Nelson, ambasador SAD-a u BiH, kao i predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius. Svoje poruke putem videa uputili su zamjenik predsjedavajućeg Parlamentarne Grupe saudijsko-bosanskog prijateljstva Saad Bin Saleh Al-Sabti, evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi...

- U našo Uniji nema mjesta negiranju genocida i veličanju ratnih zločinaca. Neprihvatljivi su pokušaji prekrajanja historije. Politički lideri na Zapadnom Balkanu moruju biti primjer u suprotstavljanju korjenima mržne koja je dovela do genocida. Njihove riječi, njihova djela, trabaju odražavati viziju zajedničke budućnosti - poručio je Varhelyi.

11:22 - Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine, tokom svoga govora istaknuo je da vlasti u bh. entitetu aktivno rade na reviziji historije, negoranju genocida i žrtve.

- Da li tražimo previše kada tražimo da se zabrani negiranje genocida? Da li smo mi to drski kada tražim o da naša djeca imaju normalno djetinjstvo, da u školama ne budu izloženi diskriminaciji i mržnji? Da li smo to oholi kada tražimo da oni koji su preživjeli genocid i vratili se na svoja ognjišta, budu tretirani kao ljudska bića i ravnopravni građani? Na svakom koraku gaze po našoj boli i svako novo iskustvo nas opomene na ono što smo trebali sami naučiti: niko neće doći da nas spasi, niko neće doći da nam pomogne, niko neće promijeniti stanje naše zemlje, našeg naroda i našu sudbinu, ukoliko to ne učinimo sami - kazao je, između ostalog, Fejzić.

On je napomenuo kako "su nam do sada obećavali zakon o zabrani negoranja genocida, pa su iznevjerili žrtve i sve nas", kao i to da su "obećavali kraj diskriminacije u obrazovanju i prestanak negiranja bosanskog jezika, ali s tim izazovima još živimo". 

- Mi pružamo ruku dijaloga, mi otvaramo vrata naših kuća, mi smo uvijek tu za izgradnju mira, jer je samo mir garant naše budućnosti i temelj naše Bosne i Hercegovine - istaknuo je Fejzić, ali i dodao da "nikad nećemo prihvatiti relativiziranje činjenica i onoga što je sudski i historijski već utvrđeno". 

11:09 - Bakir Izetbegović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, pozvao je još jednom Valentina Inzka, visokog predstavnika, da nametne zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

10:53 - U Potočarima će danas biti klanjana dženaza i obavljen ukop za još 19 novoidentifikovanih žrtava. Na vječni smiraj danas će biti ispraćeni:

Hamzabegović (Abdulah) Vejsil, rođen 1939.
Mehmedović (Mujo) Muhidin, rođen 1977.
Kiverić (Ramiz) Fikret, rođen 1978.
Selimović (Rizvo) Ramiz, rođen 1951.
Halilović (Zurijet) Esnaf, rođen 1976.
Delić (Edhem) Zilha, rođena 1971.
Mujić (Osman) Muamer, rođen 1976.
Beganović (Mustafa) Mehmed, rođen 1947.
Aljić (Ramo) Hajro, rođen 1944.
Aljić (Hajro) Jusuf, rođen 1967.
Hasanović (Mujo) Zajim, rođen 1968.
Nukić (Husejin) Asim, rođen 1971.
Osmanović (Aziz) Azmir, rođen 1979.
Dautović (Rešid) Nezir; rođen 1969.
Avdagić (Suljo) Ibrahim, rođen 1950.
Halilović (Adem) Jusuf, rođen 1948.
Džananović (Džanan) Salih, rođen 1955.
Karahodžić (Salih) Meho, rođen 1939.
Kurbašić (Ibrahima) Husein, rođen 1932. godine.

Dženazu-namaz će i ove godine predvoditi resu-l-ulema Husein ef. Kavazović.

U Potočarima je danas prisutan i veliki broj zvanica. 

{$galerijaFotografija}

Okupljenima će se obratiti predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje 11. jula 1995. godine Hamdija Fejzić, kao i Muhamed Avdić predstavnik porodica koje još traže svoje najmilije te Kada Hotić predstavnica majki Srebrenice. Video porukom će se obratiti, između ostalih, predsjednik Turske Recep Tayyip Erdoğan, predsjednik Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (IRMCT) Carmel Agius te drugi. 

Obraćanja zvanica bit će okončana govorom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine. 

_DSC1780.JPG
1 od 30
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.