open-navfaktor-logo
search
Afera "ikona"
Priča ono što želi lider SNSD-a: Dodikovi mediji "iskopali" kustosta kojem se sudilo za prevare s umjetninama!
Mediji pod kontrolom SNSD-a i Milorada Dodika daju sve od sebe da ublaže posljedice međunarodnog diplomatskog skandala "ikona". 
21.12.2020. u 20:22
get url
text

Tako su iskopali da javnosti ponudi "stručno mišljenje", historičara umjetnosti i penzionisanog kustosa Nikolu Kusovca, inače osuđenog za prevare u Minhenu!

Kusovac je izjavio Srni da je ikona koju je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru vanjskih poslova Rusije Sergeju Lavrovu ruska serijska ikona, kakvih ima "kao šaše", a ne nacionalno blago.

Povodom tvrdnji da je riječ o kulturnom dobru Ukrajine, Kusovac je istakao da je to "budalaština", te napomenuo da Zavod za zaštitu spomenika kulture ne bi mogao da dozvoli Dodiku da pokloni vrijedniji poklon nekom stranom zvaničniku da ga ovaj iznese iz zemlje.

- Slušao sam ministricu iz BiH (Biseru Turković) koja proglašava da je to kulturno dobro iz Ukrajine. To je budalaština. Eto im je onda, nekada se zakite s njom - poručio je Kusovac, nekadašnji kustos Narodnog muzeja u Beogradu.

Taj isti Kusovac, koji tvrdi da se radi o ruskoj serijskoj ikoni kojih ima ko "šaše", optužen je u Njemačkoj za prevaru. 

Njemačko tužilaštvo Kusovca i trgovce umjetninama Nenada Stojića i Sava Šaronjića tereti da su jednoj galeriji u Minhenu predali veći broj falsifikovanih slika i crteža iz doba zenitizma, za koje je kustos kazao da su originali. Riječ je o slikama nastalim između dva svjetska rata, a među njima su djela poznatih autora Mihajla Petrova, američkog slikara Luisa Lozovika i drugih.

Kusovac je, prema optužnici, u prvoj polovini 2017. godine Stojiću, Šaronjiću, kao i još jednom stranom državljaninu pomogao da u poznatu galeriju u centru Minhena ubace više od 40 raznih slika, iz doba zenitizma, za koje se ispostavilo da su vješte kopije originala. Pored toga "poturena" im je i jedna skulptura, koja je ispečena u radionici u Pančevu. Početna vrijednost spornih slika je oko 700.000 eura, ali bi se njihova vrijednost na aukciji znatno povećala.

I 2008. godine, Kusovac je bio osumnjičen za prevare i u Srbiji. 

Policija je tada podnijela krivične prijave protiv njega zbog sumnje da je za falsifikovane slike davao potvrde da su prave i Ilije Đorđevića poznatog beogradskog dilera umjetnina, zato što je te slike prodavao kao originale.

 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.