open-navfaktor-logo
search
Nastavljeno suđenje
"Respiratori": Sumnjivi kineski pečat i rasprava o 100.000 KM u kešu koje je podigao Hodžić
Svedočenjem Saše Mrdovića, vještaka informacijsko-komunikacijske struke, te Vesne Kočević, knjigovođe firme Srebrena malina, danas je u Sudu Bosne i Hercgovine nastavljeno suđenje u predmetu "Respiratori".
19.01.2022. u 14:52
get url
text

Mrdović, doktor tehničkih nauka i redovni profesor na Elektrotehničkom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, po nalogu Tužilaštva BiH vještačio je laptop oduzet od Fikreta Hodžića i hard disk sa podacima koji su kopirani sa mobitela Kristiana Marića, posrednika u kupovini respiratora, koji je pred Sudom BiH svjedočio na tri ranija ročišta.

Kako je pojasnio Mrdović, on je te predmete dobio zapakovane, sa oznakom Suda, nakon čega je napravio forenzičke kopije koje je potom vještačio.

Naredbom su bile specificirane vrste dokumenta koje je trebao naći, a koje su imale u svom nazivu riječ "invoice" (eng. faktura, op.a.). 

Kako je pojasnio, na laptopu Fikreta Hodžića pronađen je dokument koji je nosio naziv "Proforma Invoice" (eng. profaktura, op.a.).

Taj dokument, kako je kazao vještak, bio je sastavljen iz dva dijela: prvi dio je bio tekstualni dokument sa tabelom, a na koji je dodat dio koji je bio fotografija u jpg formatu koji je predstavljao pečat crvene boje, sa petokrakom i kineskim slovima. 

Dokument poslan Hodžiću emailom

Ovaj dokument na Hodžićev laptop je dospio kao prilog email pošte koji je na adresu Fikreta Hodžića poslala Sanja Lekić, vlasnica firme BTL Medical Montenegro, utvrdio je vještak. Kazao je kako dokument nije načinjen na tom laptopu, već da je kao takav, već napravljen, poslan Hodžiću. 

Drugi dokument, koji je skoro identičan prvom, osim što umjesto naziva "Proforma Invoice" nosi naziv "Invoice" nastao je na isti način, kombinacijom teksta i fotografije, a pronađen je na hard disku sa podacima s telefona Kristiana Marića.

I na fakturi i profakturi u tabelarnom dijelu su navedeni respiratori tipa ACM 812 A, 100 komada, po cijeni od 30 miliona kineskih juana. 

Osim već gotovog dokumenta, na telefonu Krstiana Marića bila je izdvojena i fotografija pečata, kao samostalan dokument, u jpg formatu.

Vještak je kazao da, s obzirom na to da nije vještačio telefon, već podatke izvučene sa telefona, nije mogao utvrditi na koji su način ti dokumenti dospjeli na telefon Kristiana Marića. 

Odgovarajući na pitanja advokatice Fikreta Hodžića Mirne Avdibegović, Mrdović je potvrdio da je na Hodžićev laptop stigao samo dokument "Proforma Invoice", dok dokumet "Invoice" nije, te je ponovio da pronađeni dokumet nije sačinjen na njegovom laptopu. 

Mrdovića je optuženi Fahrudin Solak pitao da li je moguće da je izdavatelj profakture sastavio taj dokument kao takav, ali sutkinja Džemila Begović nije dozvolila da vještak odgovara na to ptanje, konstatujući da ga je "mogao sačiniti svako". 

Svedokinja Vesna Kočević, odgovorna osoba Agencije Svjetlost 4 iz Srebrenice, koja je vodila knjigovodstvo Srebrene maline, odgovarajući na pitanja tužilaca Mirze Hukeljića i Džermina Pašića, kazala je kako oni nisu imali ugovor o nabavci respiratora, te da su za to saznali kada je novac uplaćen na račun početkom aprila 2020. godine. Tada su, kako je kazala, kontaktirali Hodžića i on im je kazao da će raditi uvoz neke robe, te da će im dostaviti fakture. Kazala je da tada nije detaljisao o čemu se radi. 

Pojasnila je da u početku nisu imali fakturu, već da im je dostavljena Uvozna carinska deklaracija.

- Prvi dokument je bila Uvozna carinska deklaracija. Znači da su fakturu morali imati na carini ili u špediciji, a nama je to naknadno dostavljeno - kazala je, te dodala da im je 28. aprila od Srebrene maline emailom dostavljena dokumentacija od špeditera sa obračunom uvoznih dadžbina na osnovu kojih su oni izvršili uplatu PDV-a.

Kazala je da im je ulaznu fakturu emailom dostavio brat Fikreta Hodžića Redžep, te da misli da je to bilo u junu 2020. godine. Tužilac je prezentirao taj dokument pod nazivom "Commercial Invoice". Svjedokinju je pitao da li je ikada vidjela fakture koji su ranije prikazani u sudnici, a koje je vještačio vještak Mrdović, za koje je ona rekla da joj nisu poznati. 

{$galerijaFotografija}

Upitana šta je uradila sa dokumentom koji im je dostavio Redžep, kazala je da "ga je samo prikačila uz uvoznu carinsku deklaraciju, koja je za knjigu ulaznih faktura glavna".

- Kada dođe do uvoza, špediter obradi papire. Oni moraju kod sebe imati fakturu jer ne bi im uradili papire - kazala je svjedokinja. 

Tužilac je svjedokinju pitao i za avansnu fakturu na osnovu koje je izvršena uplata PDV-a. Ona je kazala da ju je ona sačinila, da su je emailom poslali Fikretu Hodžiću na ovjeru i potpis. Rekla je da se obračun PDV-a za april mora uraditi do 10. maja, te da je to bilo nekad u tom periodu. Kazala je da su konačnu fakturu uradili kada je stiglo svih 100 respiratora. 

"Vlasnik troši novac na šta hoće"

Dosta polemike u sudnici izazvala su pitanja o 100.000 KM, koje je u gotovini podigao Fikret Hodžić, prije nego su blokirani računi firme. 

Tužioci su svjedokinju pitali o odlukama o blagajničkom maksimumu, koje banke uglavnom traže prije nego što nekoj firmi isplate gotovinu.

Svjedokinja je kazala da to zavisi od banke, da neke dozvole podizanje gotovine, pod uvjetom da im se u narednih nekoliko dana dostavi blagajnička odluka. 

Kazala je da su uobičajeni iznosi koje je u gotovini podizala Srebrena malina bili dvije, tri, pet ili deset hiljada maraka, a potvrdila je da je bila i isplata od 100 hiljada maraka. 

- Vidjeli smo to preko izvoda iz banke. Ja nisam u to ulazila, pretpostavljala sam da je banci data odluka. Nama je rok mjesec dana da mi to proknjižimo - kazala je svjedokinja te dodala da ne zna da li je banka dala novac bez odluke ili sa odlukom.

- Ona je meni donesena nekad kasnije - kazala je svjedokinja. Potvrdila je iskaz iz istrage u kojem je navela da je Hodžić desetak dana kasnije dostavio email od Privredne banke u kojem se traži blagajnička odluka, te da su je oni sačinili i poslali Hodžiću da bi je on dostavio banci.

Kazala je i da ne zna za šta je Hodžiću bio potreban novac jer "vlasnik firme troši svoj novac na šta on hoće". Kazala je da je malo poslije toga pokrenut proces, te da su ta sredstva kod njih ostala nerazdužena jer je firma prestala sa radom. 

Odgovarajući na pitanja advokatice Avdibegović, svjedokinja je pojasnila da gotovina ne dolazi kod njih u agenciju, već da se drži u firmi.

Kazala je da joj je poznato da je Državna agencija za istrage i zaštitu oduzela 87.000 maraka i da je taj novac deponovan u Sudu, te je kazala da su za preostalih 13.000 KM dostavljene fakture naknadno. Potvrdila je da se to nalazi u dokumentaciji koja je oduzeta od Srebrene maline. 

Potvrdila je navode braniteljice da je otkup sirovina jedna od namjena na šta se može koristiti gotovina, da se otkup vrši samo u određenim periodima godine, a pojasnila je i da se često početkom godine daje avans poljoprivrednim proizvođačima. 

Također je potvrdila da u situaciji kada je firma imala veći priliv novca nije neuobičajeno da se avansno osigura isplata dobavljačima, kao i da ovakvo postupanje sa naknadnim dostavljanjem blagajničke odluke nije nikakav izuzetak u poslovanju. 

Potvrdila je i navod braniteljice da im konačna faktura nije ni mogla biti dostavljena dok nije isporučena sva roba, te da je carinska deklaracija bila dovoljna za knjiženje i prijavu poreznih obaveza, odnosno prihoda i rashoda za taj mjesec.  

Gdje je nađeno 87.000 KM 

Svjedokinja je potvrdila i Hodžićev navod da Srebrena malina ima više od 100 kooperanata, na što je on kazao "ako dajemo avans po 1.000 KM, to je 100.000 KM", ali sutkinja Begović nije dozvolila dalja pitanja u tom pravcu.

Tužilac Džermin Pašić prilikom dodatnog ispitivanja svjedokinje ustvrdio je da gotovina nije pronađena u sjedištu firme u Srebrenici, na što je burno reagirala Hodžićeva braniteljica Avdibegović, kazavši da tužilac iznosi netačne tvrdnje, te da u materijalnoj dokumentaciji postoje policijski zapisnici o tome gdje je novac izuzet, te da je u zvaničnim dokumentima policije konstatovano da se nalazio u sjedištu firme u Srebrenici. 

Tužioci su na kraju današnjeg ročišta kazali kako od preostalih 29 svjedoka planiraju sa sigurnošću saslušati njih sedam, dok će za ostale, od kojih će najvjerovatnije odustati, odluku donijeti naknadno.

Advokatica Fikreta Hodžića je kazala kako odbrana planira te svjedoke predložiti kao svjedoke odbrane. 

Suđenje će biti nastavljeno u petak, za kada je planirano saslušanje dr. Ismeta Suljevića, koji je najavljen kao vještak. Odbrana to, podsjetimo, osporava, budući da se Suljević ne nalazi na listi stalnih sudskih vještaka, te čiji kredibilitet, kako je navela advokatica Vasvija Vidović, "tek treba uspostaviti". 

0J4A1502.JPG
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.