open-navfaktor-logo
search
Uvijek (ne)dostupni
Šta građani pitaju bh. parlamentarce i koji su među njima najagilniji u odgovorima
Provjerili smo koliko aktuelni zastupnici u državnom i entitetskim parlamentima obraćaju pažnju na pitanja koja im postavljaju građani, koji od njih savjesno odgovaraju, a koji pak ignorišu postavljena im pitanja
07.05.2019. u 20:42
get url
text

Za svoj rad su natprosječno plaćeni, i to bez obzira na prisustvo na sjednicama i njihovo održavanje, odnosno aktivno učešće u radu parlamenata. A kako to nerijetko sami vole istaknuti, bh. parlamentarni zastupnici nose i teško breme odgovornosti prema građanima za svaku odluku koju donose i zakone koji tek trebaju biti usvojeni.

U rijetkim prilikama, građani imaju mogućnost i direktno razgovarati sa parlamentarcima ili im postaviti neko pitanje. Prostor za takvu mogućnost nudi i web stranica javnarasprava.ba, koja je kreirana upravo sa ciljem da građani direktno učestvuju u procesima donošenja odluka u BiH, te im nudi priliku da komuniciraju sa onima koji te odluke i donose.

Na spomenutoj stranici provjerili smo koliko aktuelni zastupnici u državnom i entitetskim parlamentima obraćaju pažnju na pitanja koja im postavljaju građani, koji od njih savjesno odgovaraju, a koji pak ignorišu postavljena im pitanja.

Zastupnici aktuelnog saziva Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH do sada su dobili tek rijetka pitanja građana. Tačnije, samo dvojici su upućena pitanja - članovima SDA Šemsudinu Mehmedoviću i Denisu Zvizdiću.

Mehmedović je dobio ukupno četiri pitanja i na sva četiri revnosno je odgovorio. Građani su ovog zastupnika, između ostalog, pitali o uvođenju retroaktivnog poreza za freelancere, "zašto se ništa nije radilo na implementaciji presude iz 2007. godine, koja je kaže da je RS kriva za genocid u RBiH" te zašto se ne održavaju sjednice Parlamenta i ko je kriv za to.

Denisu Zvizdiću upućena su tri pitanja koja se odnose na Prijedlog Zakona o sprečavanju sukoba interesa u institucijama Bosne i Hercegovine. Zvizdić do sada ni na jedno pitanje nije odgovorio.

Izvor: Javnarasprava.ba

Kada je riječ o članovima Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, među najaktivnijima u odgovorima na pitanja građana su Salko Zildžić (SDA), Lana Prlić i Ivan Boban (SDP) te Dževad Adžem (DF) i Amer Obradović (Nezavisni blok). Na sva pitanja koja su im do sada postavljena odgovorili su i Nijaz Helez i Jasmina Zubić (SDP), a jedan od revnosnijih parlamentaraca je i Irfan Čengić (SDP), koji je odgovorio na sedam od osam postavljenih pitanja.

A građane zanima štošta, od povećanja plaća političarima pa do različitih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri. Tako je, recimo, jedno od pitanja upućeno SDP-ovoj zastupnici Lani Prlić bilo "da li smatrate opravdanim povećanje izdvajanja za plaće i naknade uposlenih iz u Budžetu FBiH za 2019. godinu".

- Vlada FBiH je donijela Odluku da se povećaju plate administraciji, kao i političarima kako izabranim, tako i imenovanim. Smatram da je neprihvatljivo da se povećavaju plate političarima, iz tog razloga smo glasali i protiv toga da se Budžet donosi po hitnom postupku, kao i uputili amandmane i podržali one amandmane koji su ta namijenjena sredstva za povećanje plata i naknada preusmjerili na primjerice ujednačavanje porodiljskih naknada, međutim i to je bilo odbijeno, itd. – dio je odgovora zastupnice Prlić.

Na isto pitanje odgovorila je i šefica kluba DF-a Alma Kratina.

- Smatram opravdanim povećanje plaća i naknada u administraciji ali samo radnicima kojim plaća nije povećana već deset godina i kojima je ta osnovica smanjena nekad davno, diskutabilno koliko opravdano, i s tog aspekta ovo predviđeno povećanje plaća radnicima smatram vraćanjem prava. S druge strane, ne podržavam povećanje plaća i naknada izabranim zvaničnicima i funkcionerima. Dakle, generalno da povećanje plaće policajcu, ali ne ministru policije da vizueliziram stav – napisala je Kratina.

Izvor: Javnarasprava.ba

Zastupnik SDA Salko Zildžić odgovorio je na pitanje: "Kako komentarišete činjenicu da je svim porodiljama zaposlenim u na budžetu u Tuzlanskom kantonu izglasana porodiljska naknada u visini stvarne plate umanjene za topli obrok i prevoz, dok nezaposlene ne dobijaju ništa? Da li je to pošteno?".

-  Da bismo kvalitetno riješili pitanje novčane pomoći nezaposlenim porodiljama moramo kvalitetno riješiti i pitanje prihodovnog cenzusa. Nije isto ukoliko bi 180 KM dobijala porodica u kojoj su i otac i majka nezaposleni ili porodica u kojoj recimo otac ima primanja od 2.000 KM, a majka je nezaposlena - napisao je Zildžić u dijelu svog opširnog odgovora.

Predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Elvir Karajbić je od sedam pitanja koja su mu postavljena odgovorio na njih pet. Među zastupnicima Parlamenta Federacije koji su također dijelom odgovorili na pitanja građana su Salmir Kaplan (SDA), Elmedin Voloder (Nezavisni blok), Salko Bukvarević (SDA), Miomirka Mila Melank (Naša stranka), Adisa Kokić-Hinović (SDA), Nihad Čolpa (GS)...

Međutim, mnogo je veći broj onih koji su se u potpunosti oglušili na pitanja, da li zbog nedostatka vremena ili iz nekih drugih razloga. Među njima su Sabina Ćudić (NS), Damir Mašić (SDP), Asim Sarajlić (SDA), Elzina Pirić (PDA), Jelka Miličević (HDZ), Samer Rešidat (DF), Eldin Vrače (Nezavisni blok), Azra Hadžić-Bećirspahić (SBB)...  

Kada je riječ o zastupnicima Narodne skupštine RS-a, do sada su po jedno pitanje dobili Nedeljko Čubrilović (DEMOS), Begija Smajić i Edin Ramić (Zajedno za BiH).

Čubriloviću je upućeno pitanje u vezi sa Prijedlogom zakona o radio-amaterima, Smajić je dobila pitanje „iz kojeg razloga ste podržali izbor delegata za Dom naroda PS BiH iz SNSD-a“, a zastupnik Ramić "za koga ste glasali prilikom izbora delegata u Dom naroda PS BiH". Ni na jedno od ovih pitanja zastupnici nisu odgovorili.   

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.