open-navfaktor-logo
search
Nema izgovora
Svjetski dan socijalne pravde: BiH je temeljena na nejednakosti, u njoj nemaju svi iste šanse
Ujedinjene nacije su 2007. godine su donijeli odluku da se 20. februar obilježava kao Svjetski dan socijalne pravde. Socijalna pravda zasniva se na principima poštenja, jednakosti, poštivanja različitosti, pristupu društvenoj zaštiti, kao i primjene ljudskih prava u svim područjima života.
20.02.2023. u 20:41
get url
text

VEZANI TEKST - Statistika bez novih podataka, ali analitičari saglasni: Siromaštvo u BiH poraslo

Postavlja se pitanje gdje je tu Bosna i Hercegovina, da li je zemlja socijalne pravde ili nepravde dok ne jenjava želja za odlaskom, građani sve teže žive, a narodne kuhinje, kako su nam rekli u Merhametu, i dalje svakodnevno bilježe rast broja korisnika i zahtjeva.

U Savezu samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine istakli su da je BiH daleko od socijalne pravde i da u njoj nemaju svi iste šanse.

- Na Svjetski dan socijalne pravde Bosna i Hercegovina se, nažalost, i dalje nalazi među državama koje se ne mogu ocijeniti čak ni zadovoljavajućim stepenom socijalne pravde. I dalje živimo u sistemu gdje postoji veoma izražena podjela na superbogate, koji su manjina, i veliku većinu ostalih koji u ovom trenutku jedva sastavljaju kraj s krajem i osiguravaju sebi i svojim najdražim ono najosnovnije za život – rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH.

Sociolog Amer Osmić istakao je da je BiH sa socijalnog aspekta vrlo pravdena država i društvo, ali samo deklarativno kao i mnoge stvari u društvu.

- Ako pitate građane, naša država je temeljena na nejednakosti, na nejednakim šansama. Normirano smo društvo po mnogim aktima, zakonima, pravilima, ali ih malo primjenjujemo. Tu je ključni problem. Sve je definisano, ali se to ne provodi od onih koji ih donose, ali i od građana i zato imamo stepen korupcije kakav imamo – dodao je Osmić.

Rekao je da su u BiH ugroženi marginalizirane društvene grupe, djeca s poteškoćama u razvoju, etničke manjine, povratnici u RS gdje su građani trećeg reda u svojoj zemlji po pravima koja bi trebalo da imaju, ali da su najugroženiji građani jer imamo kontinuiranu želju za odlaskom, posebno mladih koji su temelj društva, a odlaze jer nemaju perspektivu.

- Kad sve to saberete dobijete, neću reći crnu, ali jednu dobru nijansu sive boje – kazao je Osmić.

Šatorović je napomenuo da je na svima nama odgovornost da uradimo sve što je u našoj moći da kreiramo društvo u kojem će svi uživati jednaka prava i imati jedake mogućnosti da iskoriste svoj potencijal, a posebno su odgovorni oni koji su izabrani ili imenovani da kreiraju pravni okvir, programe socijalne zaštite i podrške svima.

- BiH može i mora biti društvo u kojem je čovjek na prvom mjestu. Ne postoje izgovori zašto nismo ili ne možemo biti društvo socijalne pravde i jednakosti.

Kontinuiranim aktivnostima, kojima je cilj omogućiti socijalnu uključenost ranjivih skupina građana kroz razvoj sveobuhvatne i pristupačne mreže kvalitetnih socijalnih usluga u zajednici, a posebno integraciju u odgojno-obrazovne programe za djecu s teškoćama u razvoju, profesionalnu rehabilitaciju osoba s invaliditetom, razvoj udomiteljstva, savjetodavnu podršku porodicama, zaštitu mentalnog zdravlja i širenje usluga u zajednici za starije, psihički bolesne i ostale ranjive skupine, će se izgraditi odnos koji izražava stalnu brigu o njima i ne dovodi ih u položaj da se osjećaju nekorisnim i nezaštićenim članovima društva – istakao je Šatorović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.