open-navfaktor-logo
search
Pažnja, (ne)snima se
U tramvajima GRAS-a postavljene kamere, ali centar za praćenje videonadzora još ne radi
U sve tramvaje javnog gradskog prijevoza u Sarajevu ovih dana ugrađen je videonadzor koji ničemu ne služi, jer još nije u funkciji centar iz kojeg bi se posmatralo šta su zabilježile kamer u tramvajima.
02.02.2020. u 16:44
get url
text

Na zvaničnoj Facebook stranici Vlade Kantona Sarajevo, krajem prošle godine, objavljene su fotografije Saobraćajnog centra za upravljanje javnim prijevozom, a koji je posjetio ministar saobraćaja KS Adnan Šteta.

Ministar je tada najavio da će do kraja 2019. godine početi popunjavanje softverskog i hardverskog dijela saobraćajnog centra koji je se trenutno nalazi na Skenderiji, a nekada, nakon rekonstrukcije GRAS-ovog objekta, bit će instaliran na Čengić Vili, iz kojeg će se kontrolisati javni prijevoz.

U Ministarstvu saobraćaja i GRAS-u ovih dana nerado odgovaraju na pitanja, pa smo na platou Skenderije gdje se nalazi Saobraćajni centar, otišli provjeriti da li taj centar uopće radi i da li kamere u tramvajima snimaju.

Zatražili smo pomoć od Amera Kape, direktora Skenderije, koji je Ministarstvu saobraćaja iznajmio prostor.

- Znam da smo iznajmili prostor i mislim da se nalazi kod jednog od ulaza na platou Skenderije, a da li su se uselili, ne znam - kazao je Kapo.

Radnica u obližnjoj radnji nam pokazuje prostor do njene radnje jer je vidjela da su tu "ljudi donosili neku opremu, postavili veliku klimu i da su se s vremena na vrijeme pojavljivali na tom mjestu".

- Uvođenje videonadzora u tramvaje je projekat Ministarstva saobraćaja KS i realizacija projekta je u njihovoj nadležnosti. Videonadzor postavljen je u 50 tramvaja i ovo je veoma značajan projekat koji će utjecati na poboljšanje sigurnosti i putnika i javnog gradskog prijevoza u cjelini – odgovor je Službe za odnose sa javnošću GRAS-a.

Ministar saobraćaja u KS Adnan Šteta kazao je da je ugradnja videonadzora u tramvajima početak testne faze, ali nije znao odgovoriti zašto se prvo postavlja videonadzor u tramvaje, a nije u optimalnoj funkciji Saobraćajni centar. A ne zna se ni ko će pratiti šta se dešava u tramvajima, službenici Ministarstva saobraćaja, policija ili neko u GRAS-u. Pošto je sve u planovima, ministar Šteta ranije nam je rekao:

- Videonadzor bit će postavljen i na 20 novih tramvajskih stajališta koje smo planirali izgraditi 2020. godine. To će se sve pratiti iz saobraćajnog centra koji smo planirali izgraditi. Vozači u tramvajima imat će alarm preko kojeg će moći poslati poruku Saobraćajnom centru o nekom problemu u tramvaju i policija može odmah reagirati – kazao je za Faktor ministar Šteta.

Smijenjena Vlada dala je stotine obećanja građanima i zaposlenima u GRAS-u. Posljednje obećanje da će ih zaštititi od fizičkih i verbalnih napada ministar Šteta je dao 27. novembra 2019. godine, kada je GRAS obilježio 134. godišnjicu rada. Radnici ovog preduzeća iskoristili su priliku da ukažu na problem sve učestalijih napada na njih u toku radnog vremena.

Ideja o uvođenju videonadzora u vozila javnog gradskog prijevoza lansirana je 2010. godine, a do danas nikada ovaj projekat nije zaživio. Kako je GRAS zapadao u sve veću finansijsku krizu, tako je i ova ideja ostajala na priči, koja se ponovo pokrenula.

Prema službenim evidencijama kantonalnih poreznih ureda – Odsjeka za prinudnu naplatu, na dan 30.11.2019. godine Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS duguje 131 milion i 712.151,81 marku. Od tog iznosa, na glavnicu se odnosi 91 milion i 723.071,69 KM, a na kamatu 39 miliona i 989.080,12 maraka. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.