open-navfaktor-logo
search
Na današnjoj sjednici
Vijeće ministara BiH usvojilo program rada, prioritet reforme na putu u EU
AUTOR: Fena
22.04.2024. u 17:00
get url
text
Vijeće ministara BiH
Vijeće ministara BiH
Na prijedlog Ureda predsjedavajuće jednoglasno je danas usvojen program rada Vijeća ministara Bosne i Hercegovine za 2024. godinu, uz tehničke korekcije na sjednici, nakon što su usvojeni programi rada ministarstava, upravnih organizacija, institucija i tijela Vijeća ministara BiH.
Program rada sadrži najznačajnije aktivnosti koje Vijeće ministara BiH planira izvršiti u 2024. godini, na osnovu prijedloga državnih institucija, koji doprinose ostvarenju usvojenih strateških ciljeva i prioriteta zacrtanih Strateškim okvirom institucija BiH do 2030. godine i Srednjoročnim programom rada Vijeća ministara BiH od 2024. do 2026. godine. Istodobno su u obzir uzeti i drugi usvojeni strateški dokumenti usmjereni, među ostalim, na provedbu reformi u oblastima javne uprave, pravosuđa, borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala.
Pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji (EU) ostaje najznačajniji prioritet rada Vijeće ministara BiH, nakon dobivanja kandidatskog statusa i odluke Evropskog vijeća za otvaranje pregovora s BiH.
Vijeće ministara BiH nastavit će raditi na ispunjavanju preporuka koje za BiH proizlaze iz dokumenata Evropske komisije i obveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Agende 2030 Ujedinjenih naroda, s ciljem održivog socioekonomskog razvitka BiH.
Program je fokusiran na ostvarenje ciljeva i prioriteta Vijeća ministara BiH sadržanih u Strateškom okviru institucija BiH do 2030. godine, koji je pripremljen na osnovi Okvira za realizaciju ciljeva održivog razvoja u BiH. Njime je definirana zajednička vizija svih nivoa vlasti za prosperitetnu, ekonomski i institucionalno razvijenu BiH, socijalno pravednu državu jednakih mogućnosti za sve njezine građane, s razvijenom infrastrukturom, društvom zasnovanim na znanju, gdje se na učinkovit način koriste prirodni i drugi resursi, čuva okoliš i njeguje bogatstvo različitosti.
Vijeće ministara BiH ostaje posvećeno provedbi Ciljeva održivog razvoja te će pratiti politiku Evropske unije i država članica glede obveza praćenja i izvještavanju o njihovom ostvarivanju.
Godišnji program rada Vijeća ministara BiH na više od 450 stranica između ostalog, sadrži, plan aktivnosti, pojedinačne preglede donošenja normativno-pravnih akata te zaključivanja međunarodnih bilateralnih ugovora, pristupanja međunarodnim konvencijama i drugim međunarodnim sporazuma, uz pregled razvojnih, investicijskih i drugih projekata.
Generalni sekretarijat Vijeća ministara BiH dostavit će Program rada Vijeća ministara BiH Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, saopćeno je iz Službe za informiranje VMBiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.